ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Διευρύνεται το προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών

Γερμανία: Διευρύνεται το προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών

Διευρύνεται το προβάδισμα των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί την φθορά της καγκελαρίου από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων των επικοινωνιών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD, η CDU λαμβάνει 42% στην πρόθεση ψήφου, σημειώνοντας για άλλη μια φορά ρεκόρ τετραετίας, παρά το γεγονός ότι το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο με τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην υπόθεση της NSA και με το 78% να μην θεωρεί αξιόπιστη τη δήλωση της Άγγελα Μέρκελ ότι η ίδια έμαθε από τα μέσα ενημέρωσης για το εύρος των παρακολουθήσεων. Ακόμη και η πλειοψηφία (59%) των οπαδών του κόμματός της αξιολογεί αρνητικά αυτή τη δήλωση.

Οι κυβερνητικοί της εταίροι, οι Φιλελεύθεροι (FDP), συνεχίζον να δίνουν μάχη για την πολιτική τους επιβίωση, αφού για άλλη μια φορά δεν φθάνουν το εκλογικό όριο του 5%. Στη νέα δημοσκόπηση λαμβάνουν μόλις 4%. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) χάνουν μια μονάδα και πέφτουν στο 25%, οι Πράσινοι κερδίζουν μια μονάδα και φθάνουν στο 14%, ενώ σταθερή στο 7% παραμένει το κόμμα Η Αριστερά .Τόσο το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), όσο και το κόμμα των Πειρατών λαμβάνουν μόλις από 2%.