ΚΟΣΜΟΣ

Απέδρασαν χουντικοί πρώην στρατιωτικοί

Απέδρασαν χουντικοί πρώην στρατιωτικοί

Δύο Αργεντινοί πρώην στρατιωτικοί, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - εκ των οποίων ο ένας για την εμπλοκή του στην εξαφάνιση μίας Γαλλίδας κατά την διάρκεια της δικτατορίας (1976-'83) -, δραπέτευσαν χθες από το στρατιωτικό νοσοκομείο του Μπουένος Άιρες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο πρώην υπολοχαγός του στρατού Χόρχε Αντόνιο Ολιβέρα, 62 ετών, ήταν αρχηγός του Δεύτερου Γραφείου (πληροφορίες) του συντάγματος ορεινού πεζικού του Σαν Χουάν (δυτικά) και θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για την εξαφάνιση της 24χρονης, τότε, Αν-Μαρί Ερίζ, η οποία είχε απαχθεί στη μέση του δρόμου, στις 15 Οκτωβρίου 1976. Ο Ολιβέρα είχε καταδικασθεί στις 5 Ιουλίου σε ισόβια δεσμά για την εξαφάνιση της Γαλλίδας και άλλων 59 αντιπάλων της στρατιωτικής χούντας.

Ο Ολιβέρα και ο Γουστάβο Ραμόν ντε Μάρτσι, 64 ετών, που είχε καταδικασθεί μαζί του σε κάθειρξη 25 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, «δραπέτευσαν από το κεντρικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο», όπου είχαν διακομιστεί για διάφορες εξετάσεις μετά την καταδίκη τους, προσέθεσε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Οι αρχές «απέναντι στη βαρύτητα των γεγονότων, διέταξαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι υπεύθυνοι και οι φύλακες του τμήματος μεταγωγών και ασφάλειας», υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Το 2000, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ιταλία, ο Ολιβέρα συνελήφθη στη Ρώμη κατόπιν αιτήματος της γαλλικής δικαιοσύνης, αφέθηκε όμως ελεύθερος μετά την πάροδο 42 ημερών, επειδή κατέθεσε πιστοποιητικό θανάτου της Εζίν, στοιχείο που συνέβαλε στη διαπίστωση της παραγραφής της πράξης.

Όμως, μετά την ακύρωση το 2003 των νόμων περί αμνηστίας στην Αργεντινή και την αναψηλάφηση διαφόρων υποθέσεων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο Ολιβέρα αποτέλεσε ξανά αντικείμενο δικαστικής δίωξης και φυλακίσθηκε το 2007.

Περίπου 3.000 άνθρωποι είχαν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.