ΚΟΣΜΟΣ

Ρ. Κάστρο: «Σε εποχή σταδιακής μεταβίβασης της εξουσίας η Κούβα»

Ρ. Κάστρο: «Σε εποχή σταδιακής μεταβίβασης της εξουσίας η Κούβα»

Σε εποχή σταδιακής μεταβίβασης της εξουσίας βρίσκεται η Κούβα, σημείωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο, σε ομιλία του για τα 60 χρόνια από την έναρξη του επαναστατικού αγώνα ο οποίος οδήγησε στην εγκαθίδρυση του καθεστώτος του αδελφού του Φιντέλ, έξι χρόνια αργότερα.

«Οι επαναστάτες κάνουν στην άκρη και μεταβιβάζουν την εξουσία σε μια νεότερη γενιά, η οποία θα διατηρήσει ζωντανά τα σοσιαλιστικά ιδανικά», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ραούλ Κάστρο.

Ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στο Σαντιάγο Δε Κούμπα για να τιμήσουν την επέτειο της επίθεσης στους στρατώνες της Μονκάδα το 1953, η οποία θεωρείται το εναρκτήριο γεγονός της κουβανικής επανάστασης.

Ο Φιντέλ Κάστρο έχει αποχωρήσει από την ηγεσία της χώρας από το 2008, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας και δεν παρέστη στις εκδηλώσεις της Παρασκευής.

Ο αδελφός του και διάδοχός του στην ηγεσία της Κούβας, Ραούλ, έχει αρχίσει εδώ και χρόνια σειρά οικονομικών και πολιτικών αλλαγών στη φυσιογνωμία της χώρας.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα και ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα.

Ο τελευταίος, πρώην αντάρτης και ο ίδιος, είχε την Τετάρτη συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο.