ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών -αστυνομίας

Αίγυπτος: Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών -αστυνομίας

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Αίγυπτο από τις ολονύχτιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και οπαδούς του Μόρσι κυρίως στην Αλεξάνδρεια και την πόλη Ναρς.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες γύρω από τον αριθμό των νεκρών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Αδελφών Μουσουλμάνων Γκεχάντ ελ Χάνταν τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από επίθεση που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας εναντίον υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι προσθέτοντας πως ο απολογισμός ενδέχεται να είναι υψηλότερος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα Αιγύπτου μετέδωσε πως 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.500 τραυματίσθηκαν στα πρωϊνά βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στα περιθώρια ολονύκτιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οπαδοί του Μόρσι κοντά σε τέμενος του Καΐρου.

Τριάντα επτά σοροί βρίσκονταν στοιχισμένες σήμερα το πρωΐ στο αυτοσχέδιο νεκροτομείο, που είχε στηθεί στο κινητό νοσοκομείο των ισλαμιστών οπαδών του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Πρόκειται για διαδηλωτές που είχαν βρει τον θάνατο από πραγματικές σφαίρες στη διάρκεια τω συγκρούσεων με την αστυνομία κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα, προσέθεσαν ιατρικές πηγές από το νοσοκομείο, προσδιορίζοντας πως άλλες σοροί έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία.

Συγκρούσεις ξέσπασαν με το πρώτο φως της ημέρας ανάμεσα σε διαδηλωτές, που εκτόξευαν πέτρες και την αστυνομία που απάντησε με δακρυγόνα, σύμφωνα το ΜΕΝΑ, το οποίο πρόσθεσε πως ακούσθηκαν και ριπές όπλου, όμως από άγνωστη πλευρά.

Από την πλευρά τους, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν πως «οι δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν ένα νέο έγκλημα σήμερα κατά τις πρωϊνές ώρες μπροστά από το μνημείο στον αυτοκινητόδρομο» που οδηγεί στο αεροδρόμιο.

Μετά τη ρίψη δακρυγόνων στους διαδηλωτές, «άρχισαν να πυροβολούν, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους, από τους οποίους οι επτά βρήκαν τον θάνατο από ελεύθερους σκοπευτές, ενώ τραυματίσθηκαν πάνω από 100 άλλοι», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι μάχες στους δρόμους και στην πλατεία Ταχρίρ εντάθηκαν, με την αστυνομία να προσπαθεί να περιορίσει την ένταση με χρήση δακρυγόνων.

Όσο για τον Μόρσι, πληροφορίες θέλουν να έχει μεταφερθεί από τη μυστική τοποθεσία όπου κρατείτο από τις 3 Ιουλίου.