ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Μεταβατική κυβέρνηση ζητεί η αντιπολίτευση

Συρία: Μεταβατική κυβέρνηση ζητεί η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση της Συρίας είναι σύμφωνη για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Δαμασκό, εάν ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ μεταφέρει το σύνολο των εκτελεστικών εξουσιών σε ένα μεταβατικό σώμα, δήλωσε ο πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, Αχμάν αλ-Τζάρμπα.

Ο αλ-Τζάρμπα ανέφερε από τη Νέα Υόρκη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να απαιτήσει από όλες τις συριακές πλευρές να αποδεχτούν μια εθνική μεταβατική κυβέρνηση, με πλήρη εκτελεστική εξουσία, συμπεριλαμβανομένων των τομέων άμυνας και ασφαλείας.

«Το (Συμβούλιο) Ασφαλείας θα πρέπει να απαιτήσει κάτι τέτοιο ρητά από όλες τις πλευρές», είπε ο αλ-Τζάρμπα. Πρόσθεσε επίσης ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Δαμασκού, σε περίπτωση που απορρίψει την πρόταση για τη σύνθεση μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο αρχηγός της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι σκοπεύει να λάβει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, που θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη, εφόσον η Δαμασκός μεταφέρει όλες τις εξουσίες σε ένα μεταβατικό σώμα.

«Η κατάσταση στη Συρία είναι απελπιστική», είπε ο αλ-Τζάρμπα. «Ο λαός της Συρίας επιζητά την ειρήνη και τη δημοκρατία. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν εντονότερες διεθνείς πιέσεις προκειμένου να αναγκαστεί το καθεστώς Άσαντ να αποδεχτεί μια μεταβατική κυβέρνηση».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, απηύθυνε έκκληση την Πέμπτη για την άμεση διευθέτηση του θέματος ώστε να δοθεί ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη Συρία. «Οι συνεχείς συγκρούσεις έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους, ενώ έχει αναγκάσει εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τη χώρα. Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό», είπε.