ΚΟΣΜΟΣ

Καμπότζη: Εν μέσω καταγγελιών για νοθεία οι εκλογές

Καμπότζη: Εν μέσω καταγγελιών για νοθεία οι εκλογές

Οι ψηφοφόροι στην Καμπότζη καλούνται σήμερα να αποφασίσουν εάν θα εμπιστευθούν την εξουσία για άλλα πέντε χρόνια στον Χουν Σεν, τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στην Ασία, εν μέσω πολλών καταγγελιών της αντιπολίτευσης για νοθεία.

Οι παρατυπίες που διαπιστώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στην Καμπότζη είναι οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί στη χώρα, κατήγγειλε η αντιπολίτευση.

«Η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή απ’ ότι σε οποιεσδήποτε άλλες εκλογές στο παρελθόν», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας της Καμπότζης (CNRP) Γιμ Σοβάν.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μαζική εξαφάνιση χιλιάδων ονομάτων από τους καταλόγους των υποψηφίων και για ψηφοφόρους που δεν κατόρθωσαν να ψηφίσουν «διότι κάποιος άλλος το είχε κάνει στη θέση τους».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 500 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα το μεσημέρι στην ανατολική επαρχία Πρέι Βενγκ, κατά των παρατυπιών στην εκλογική διαδικασία.

Ο επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπής Τεπ Νίθα απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες για νοθεία, τονίζοντας πως «οι οπαδοί της αντιπολίτευσης διαταράσσουν την ψηφοφορία στα τμήματα».

Το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας πασχίζει να τερματίσει την κυριαρχία του Χουν Σεν, που παραμένει στην πρωθυπουργία από το 1985. Ο Χουν Σεν έχει υποσχεθεί ότι θα παραμείνει στην εξουσία για άλλη μία δεκαετία και προεξόφλησε πως θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.