ΚΟΣΜΟΣ

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Τα αποτελέσματα των χθεσινών "βουλευτικών εκλογών" στα κατεχόμενα και οι δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων είναι μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν και σήμερα στο τ/κ Τύπο σήμερα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Κατέρρευσε το ΚΕΕ», αναφέρεται στα αποτελέσματα των "εκλογών" στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας έλαβε μόνο 27,30 %, ποσοστό που μεταφράζεται σε 14 «βουλευτές». Στο ίδιο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι η ήττα αυτή υπό την προεδρεία του Ιρσέν Κιουτσιούκ είναι η πιο βαριά ήττα στην ιστορία του κόμματος. Αλλού γράφει ότι το ποσοστό συμμετοχής στις προηγούμενες «εκλογές» είχε φτάσει στο 82 %, ενώ χθες δεν έφτασε ούτε το 70 %. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μεχμέτ Τσακιτζί, το οποίο – σημειώνει η εφημερίδα – «κατάφερε να εκλέξει μόνο 3 βουλευτές», δήλωσε ότι θα εξετάσει το θέμα παραίτησής του με τους συνάδελφους του στο κόμμα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Καιρός για συνασπισμό», αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της χθεσινής διαδικασίας δεν επέτρεψαν σε κανένα κόμμα να σχηματίσει «κυβέρνηση» από μόνο του. Αλλού γράφει ότι τα τελευταία 4 χρόνια, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα έχει αυξήσει τα ποσοστά του κατά 9%, το Δημοκρατικό Κόμμα κατά 2 %, ενώ το ΚΕΕ έχασε δύναμη της τάξης του 13 %. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η 14χρονη Χατιτζέ Ουτσάρ έχασε τη ζωή της όταν την παρέσυραν τα κύματα, την ώρα που κολυμπούσε στην παραλία Αλακάτι.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Το καθήκον στο ΡΤΚ και ο θυμός στο ΚΕΕ», αναφέρεται στα αποτελέσματα των «εκλογών» και προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Οζκάν Γιορκαντζίογλου ότι «ο λαός του έδωσε εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση». Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντεκτάς, ο οποίος είχε πει στο παρελθόν ότι αν το κόμμα του δεν έρθει πρώτο θα παραιτηθεί, τώρα δηλώνει ότι θα εξετάσει το θέμα με τους συναδέλφους του στο κόμμα. Ο Πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μεχμέτ Τσακιτζί, επίσης δήλωσε ότι θα εξετάσει το θέμα παραίτησής του με τους συνάδελφους του, αφού όπως είχε δηλώσει προηγουμένως θα έδινε την παραίτησή του αν το κόμμα του δεν είχε σημαντική πρόοδο, κάτι που δεν επιτεύχθηκε αφού το κόμμα αύξησε τα ποσοστά του μόνο κατά 0,6 %.