ΚΟΣΜΟΣ

60 άμαχοι σιίτες νεκροί στο Ιράκ

60 άμαχοι σιίτες νεκροί στο Ιράκ

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι - στην πλειοψηφία τους άμαχοι πολίτες- σκοτώθηκαν σήμερα και 200 τραυματίστηκαν από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα οχήματα που σημειώθηκαν σήμερα σε ολόκληρο το Ιράκ

Συνολικά είκοσι επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα σημειώθηκαν το πρωί στη χώρα, κυρίως σε σιιτικές περιοχές στις πόλεις Κουτ, Μαχμουντίγια, Σαμάουα, Βασόρα και Βαγδάτη.

Μόνο στην ιρακινή πρωτεύουσα, στο σιιτικό προπύργιο της Σαντρ Σίτι εξερράγησαν 11 παγιδευμένα αυτοκίνητα σε εννέα διαφορετικές συνοικίες.

Τους τελευταίους μήνες, σουνίτες ισλαμιστές έχουν "εξεγερθέι" κατά της σιιτικής ιρακινής κυβέρνησης, πραγματοποιώντας επιθέσεις με πρωτοφανή ωμότητα, στοχεύοντας κυρίως αμάχους.

Μόνο τον Ιούλιο τουλάχιστον 810 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αναλογες επιθέσεις εξτρεμιστών.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Iraq Body Count Μια αδυσώπητη εκστρατεία βομβιστικών και ενόπλων επιθέσεων έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.000 ανθρώπων στο Ιράκ από τις αρχές του έτους.

Οι θρησκευτικές εντάσεις σε όλη την περιοχή έχουν αναζωπυρωθεί λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, στον οποίο πολεμούν επίσης σιίτες και σουνίτες από το Ιράκ σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Η συνεχιζόμενη βία εντείνει τους φόβους για επανάληψη των αιματηρών συγκρούσεων στη χώρα όπου Κούρδοι, σιίτες και σουνίτες μουσουλμάνοι αναζητούν τρόπο κατανομής της εξουσίας.