ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Σφίγγει ο κλοιός για τους εναπομείναντες αντάρτες στη Χομς

Συρία: Σφίγγει ο κλοιός για τους εναπομείναντες αντάρτες στη Χομς

Το κέντρο της πόλης Χομς κατέλαβε ο συριακός κυβερνητικός στρατός, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό κατά των εναπομεινάντων αντικαθεστωτικών ανταρτών τη Δευτέρα.


Πρόκειται για πόλη – κλειδί σε ό,τι αφορά τον εμφύλιο στη Συρία, καθώς συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με τις μεσογειακές ακτές, όπου είναι η βάση της αλαουϊτικής σέχτας, παραλλαγής του σιιτικού ισλάμ, από την οποία προέρχεται ο ηγετικός πυρήνας του καθεστώτος Άσαντ.

Η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων ακολουθεί μια σειρά στρατιωτικών επιτυχιών του καθεστώτος έναντι των ανταρτών, τόσο σε συνοικίες της Δαμασκού, όσο και σε πόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα με το Λίβανο τις τελευταίες εβδομάδες.

«Από το πρωί της Δευτέρας, οι ένοπλες δυνάμεις σε συνεργασία με την Δύναμη Εθνικής Άμυνας, ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της Χαλιντίγια», δήλωσε σύρος στρατιωτικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στην φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή, η οποία συνεπικουρεί το στρατό στις μάχες, μαζί με μαχητές της λιβανικής Χεζμπολάχ.

Ο αξιωματούχος μιλούσε στη συριακή τηλεόραση σε ζωντανή σύνδεση από τη συνοικία Χαλιντίγια της Χομς, την ώρα που μεγάλο μέρος της πόλης έχει μετατραπεί, λόγω των μαχών, σε άμορφα ερείπια. Πρόκειται για πάλαι ποτέ βιομηχανικό κέντρο της Συρίας.