ΚΟΣΜΟΣ

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Τα αποτελέσματα των "βουλευτικών εκλογών" στα κατεχόμενα, οι νέοι «βουλευτές» και τα πιθανά σενάρια συνασπισμού είναι μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν και σήμερα στο τ/κ Τύπο σήμερα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Το τίμημα είναι βαρύ», αναφέρεται στα αποτελέσματα των "εκλογών" στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας δέχτηκε την μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του. Στο ίδιο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρόεδρος του κόμματος Ιρσέν Κιουτσιούκ καθώς και όσοι «βουλευτές» τον υποστήριξαν, δεν επανεκλέγηκαν. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της κάλπης προσφέρουν πολλές εναλλακτικές δημιουργίας «κυβέρνησης» και ότι το κόμμα του, με εξαίρεση τον συνασπισμό ΡΤΚ –ΚΕΕ , θα βρίσκεται στην «κυβέρνηση».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Νέα πρόσωπα στη ‘βουλή’», αναφέρει ότι νέα ονόματα έχουν μπει στη νέα «βουλή» και ότι 27 από τους παλιούς βουλευτές «επανεξελέγησαν» ενώ 23 νέα άτομα «εκλέγονται» για πρώτη φορά και με αυτό τον τρόπο ο λαός έδωσε ένα μήνυμα αλλαγής στην «ηγεσία». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο αριθμός των γυναικών «βουλευτών» παραμένει ο ίδιος, δηλαδή τέσσερεις και ότι οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι μειονότητα στη «βουλή». Αλλού γράφει ότι οι 16 από τους 50 «βουλευτές» είναι γιατροί.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Πάει σε συνέδριο», αφιερώνει όλο το πρωτοσέλιδο της στις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ιρσέν Κιουτσιούκ στην εφημερίδα σε σχέση με τα αποτελέσματα των «εκλογών» καθώς και στις συνέπειες που είχαν αυτά στο ΚΕΕ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Κιουτσιούκ, ο οποίος, προς μεγάλη του έκπληξη, δεν έχει επανεκλεγεί «βουλευτής», δήλωσε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματος και να συγκαλέσει εκλογικό συνέδριο. Στο ίδιο θέμα γράφει ότι το ΚΕΕ βρίσκεται σε μεγάλο σοκ μετά την οριστικοποίηση των «εκλογικών» αποτελεσμάτων.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Σενάρια συνασπισμού», αναφέρεται επίσης στα αποτελέσματα των "εκλογών" στα κατεχόμενα και στα πιθανά σενάρια συνασπισμού για δημιουργία «κυβέρνησης», με επικρατέστερο το σενάριο συνασπισμού ΡΤΚ –ΚΕΕ. Αλλού γράφει ότι νέα ονόματα έχουν μπει στη νέα «βουλή» και ότι 27 από τους παλιούς βουλευτές «επανεξελέγησαν» ενώ 23 νέα άτομα «εκλέγονται» για πρώτη φορά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αυτή την εβδομάδα η θερμοκρασία αυξάνεται, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «23 νέα ονόματα», αναφέρεται επίσης στην «εκλογή» 23 νέων προσώπων στη «βουλή» και γράφει ότι το 46% της νέας «βουλής» να αποτελείται από νέα ονόματα. Αλλού παραθέτει τα ονόματα και τις φωτογραφίες των 10 ατόμων που πήραν τις περισσότερες ψήφους, με πρώτη την πρώην «πρωθυπουργό» Σιμπέλ Σιμπέρ, η οποία εξασφάλισε 24, 800 ψήφους. Αλλού αναφέρει ότι γυναίκες του ΚΕΕ, πραγματοποίησαν επίσκεψη στον Ιρσέν Κιουτσιούκ για να του τονώσουν το ηθικό.