ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Σκοτώθηκε σε έκρηξη υψηλόβαθμο στελέχος των Κούρδων

Συρία: Σκοτώθηκε σε έκρηξη υψηλόβαθμο στελέχος των Κούρδων

Ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες των Κούρδων της Συρίας σκοτώθηκε σήμερα τα ξημερώματα όταν εξερράγη το αυτοκίνητό του που άγνωστοι είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά, στην πόλη Καμισλί, στα βορειοανατολικά της χώρας, όπως μετέδωσε το κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat.


Ο Ίσα Χούσο, μέλος της διπλωματικής επιτροπής του Ανωτάτου Κουρδικού Συμβουλίου στο οποίο υπάγονται τα περισσότερα κουρδικά κινήματα της Συρίας, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του για να πάει στη δουλειά του, γύρω στις 6 το πρωί. Η βόμβα εξερράγη μόλις έβαλε μπροστά τη μηχανή.
Ο Χούσο ήταν επίσης μέλος του Λαϊκού Συμβουλίου του Δυτικού Κουρδιστάν, οργάνωσης που συνδέεται με το Ανώτατο Κουρδικό Συμβούλιο.

Το Εθνικό Κουρδικό Κογκρέσο (KNK) που εκπροσωπεί όλες τις κουρδικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, καταδίκασε την επίθεση αυτή. "Η δολοφονία του Ίσα Χούσο είναι ένα μήνυμα μίσους που απευθύνουν οι εχθροί των Κούρδων και του Κουρδιστάν (...). Είναι μια αισχρή επίθεση εναντίον των κουρδικών εδαφών στη Συρία", τονίζει στην ανακοίνωσή του το KNK που μεταδόθηκε από το πρακτορείο.

Η δολοφονία του Χούσο σημειώνεται σε μια περίοδο όπου οι Κούρδοι της Συρίας μάχονται με τους τζιχαντιστές για τον έλεγχο των κοινοτήτων στα βορειοανατολικά της χώρας και έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να ιδρύσουν προσωρινά μια αυτόνομη περιοχή στα εδάφη αυτά.