ΚΟΣΜΟΣ

Φυλακίστηκε στο Γκουαντάναμο για 5 χρόνια ενώ ήταν αθώος

Φυλακίστηκε στο Γκουαντάναμο για 5 χρόνια ενώ ήταν αθώος

"Ο Ταλιμπάν από τη Βρέμη": Έτσι αποκαλούν τον Μουράτ Κουρνάζ, ο οποίος για πέντε ολόκληρα χρόνια έμεινε φυλακισμένος στο Γκουαντάναμο, την κόλαση της Κούβας, με την κατηγορία του τρομοκράτη, αν και ήταν αθώος.

Οι αμερικανικές αρχές τoν είχαν κατηγορήσει ότι λίγο πριν από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 είχε ενεργή δράση. Η εμφάνισή του έπαιξε σημαντικό ρόλο στο κατηγορητήριο: είχε μακριά σγουρά κόκκινα μαλλιά και πυκνή γενειάδα!

Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Κουρνάζ ήταν ο άνθρωπος στο λάθος τόπο την λάθος στιγμή. Δεκαεννέα χρόνων πήγε για προσκύνημα στο Πακιστάν με στόχο να μάθει περισσότερα γύρω από τη θρησκεία του. Εκεί ντόπιοι τον απήγαγαν και τον πούλησαν για 3.000 δολάρια στις αμερικανικές αρχές.

Βρέθηκε σε μια φυλακή στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν. Του έκαναν εικονικούς πνιγμούς και ηλεκτροσόκ. Μετά πήγε στην Κούβα. Τον χτυπούσαν και τον έβαζαν στην απομόνωση.

"Τα βασανιστήρια με εξόργιζαν και μετά όταν θύμωνα έλεγα όχι δεν θα κάνω αυτό που θέλετε εσείς" λέει σήμερα στην Deutsche Welle o Κουρνάζ.

Οι αμερικανικές αρχές δεν είχαν στοιχεία εναντίον του και θα μπορούσαν να τον αφήσουν ελεύθερο, αλλά ούτε η Τουρκία ούτε η Γερμανία ήθελαν να αναλάβουν κάποια ευθύνη γι' αυτόν. Για το λόγο αυτό έμεινε άλλα τέσσερα χρόνια στη φυλακή. Μετά την εκλογή της Άγκελα Μέρκελ αφέθηκε ελεύθερος και για την αποφυλάκισή του διαμεσολάβησε η ίδια η καγκελάριος.

Στο μεταξύ έχει αλλάξει την εμφάνισή του. Φαίνεται συνεσταλμένος, αλλά παρόλα αυτά διαθέτει άνεση με τους δημοσιογράφους. Είναι μόλις 31 χρόνων, αλλά δείχνει μεγαλύτερος.

Προβλήματα υγείας εξαιτίας της παραμονής του στο Γκουαντάναμο δεν έχει. "Κάποιους μικροτραυματισμούς αλλά δεν είμαι βέβαιος εάν προέρχονται από το Γκουντάναμο ή από τις πολεμικές τέχνες. Ούτε ψυχολογικά προβλήματα έχω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας που βγαίνει από το Γκουαντάναμο είναι σε αυτή την κατάσταση" λέει χαρακτηριστικά ο Κουρνάζ.