ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Αμφισβητούν την εθνικότητα του Μαδούρο

Βενεζουέλα: Αμφισβητούν την εθνικότητα του Μαδούρο

Την εθνικότητα του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αμφισβητεί η αντιπολίτευση του Ενρίκε Καπρίλες, σε μία ακόμα προσπάθεια να ακυρώσει τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.


Ο Μαδούρο διέψευσε τις φήμες που του αποδίδουν κολομβιανή εθνικότητα και κατηγόρησε χθες την αντιπολίτευση ότι διαδίδει ψεύδη τα οποία έχει επινοήσει για να τον αποσταθεροποιήσει.

«Η δεξιά της Βενεζουέλας δεν κατάφερε να νικήσει την επανάσταση. Δε θα τα καταφέρει ούτε με πραξικοπήματα ούτε με αντιπραξικοπήματα, δεν τα κατάφερε ποτέ με τις εκλογές και τώρα επιδίδεται σε ψεύδη που έχει επινοήσει» τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Ένας πρώην πρεσβευτής του Παναμά στην Ένωση Αμερικανικών Κρατών, ο Γκιγέρμο Κόσεζ, έδωσε στη δημοσιότητα ένα πιστοποιητικό γέννησης του Μαδούρο, το οποίο έχει εκδοθεί από την περιοχή Κουκουτά της Κολομβίας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

«Θα ήμουν υπερήφανος εάν είχα γεννηθεί στην Κουκουτά, αλλά γεννήθηκα στο Καράκας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Την ίδια ημέρα, ένας αξιωματούχος της κολομβιανής κυβέρνησης αρμόδιος για τα μητρώα γεννήσεων, ο Κάρλος Αρίας, δήλωσε ότι το πιστοποιητικό που παρουσίασε ο Κόσεζ δεν ήταν γνήσιο, γιατί δεν έφερε τα χαρακτηριστικά των κολομβιανών πιστοποιητικών.

Η υπόθεση έχει πάντως προκαλέσει διαμάχη στη Βενεζουέλα. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος αμφισβητεί πάντα την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, δήλωσε ότι εάν επαληθευτεί η πληροφορία για την εθνικότητα του Μαδούρο, οι εκλογές θα πρέπει να ακυρωθούν.

«Νίκολας σε ρωτώ: πού έχεις γεννηθεί; Ο λαός της Βενεζουέλας έχει αμφιβολίες», δήλωσε ο Καπρίλες και κάλεσε τον Μαδούρο να δείξει το πιστοποιητικό γέννησής του.