ΚΟΣΜΟΣ

«Η Ευρώπη δεν ανέχεται τη φρενίτιδα του Καντάφι»

«Η Ευρώπη δεν ανέχεται τη φρενίτιδα του Καντάφι»
Η Ευρώπη και η Γαλλία δεν μπορούν «να ανεχθούν την εγκληματική φρενίτιδα» του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι απέναντι στη λαϊκή εξέγερση...

Η Ευρώπη και η Γαλλία δεν μπορούν «να ανεχθούν την εγκληματική φρενίτιδα» του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι απέναντι στη λαϊκή εξέγερση δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Αλαίν Ζιπέ, τονίζοντας πως θα θίξει το θέμα στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, στην έδρα του Οργανισμού στο Κάιρο.


Ο Γάλλος υπουργός υπογράμμισε πως η επίσκεψή του στο Κάιρο, η πρώτη αφότου ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών, «σηματοδοτεί τη δέσμευση της Γαλλίας απέναντι στις σημαντικές ανακατατάξεις» στον αραβικό κόσμο.

Ο Ζιπέ απέκρουσε επίσης την κριτική κατά της έλλειψης διορατικότητας και την ετοιμότητα αντίδρασης των Παρισίων απέναντι στα γεγονότα, διαβεβαιώνοντας πως «όλες αυτές οι επαναστάσεις μας προκατέλαβαν» και «δεν είναι αληθές πως βραδύναμε να αντιδράσουμε», διότι «πολύ γρήγορα δηλώσαμε διαθέσιμη να τους συνοδεύσουμε στην πορεία τους προς την ελευθερία».

Ο Ζιπέ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως η Αίγυπτος, που αποτελεί την πολυπληθέστερη χώρα στην περιοχή, αποτελεί «μία χώρα-κλειδί για όλον τον αραβικό κόσμο» και πως «δίνει το παράδειγμα, χωρίς να είναι υπέρμετρα αισιόδοξη, για αυτό που μπορεί και να αποτελέσει μία ελεγχόμενη απελευθέρωση».


Ο Γάλλος υπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον αρχιστράτηγο Χουσέιν Ταντάουϊ, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, στο οποίο παρέδωσε στις 11 Φεβρουαρίου την εξουσία ο απελθών πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ θα έχει συνάντηση και με τη «συμμαχία των νέων της επανάστασης», προτού επιστρέψει στο Παρίσι.