ΚΟΣΜΟΣ

Σε θάνατο καταδικάστηκε πρώην υπουργός του Καντάφι

Σε θάνατο καταδικάστηκε πρώην υπουργός του Καντάφι

Ένας πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι καταδικάστηκε σήμερα σε θάνατο για υποκίνηση βίας εναντίον διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, που οδήγησε στην ανατροπή του Λίβυου δικτάτορα το 2011.

Στην πρώτη τέτοια απόφαση της μετά-Καντάφι εποχής , δικαστήριο στη Μισράτα έκρινε τον Αχμέντ Ιμπραήμ ένοχο για την υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας και τον σχεδιασμό δολοφονίας αμάχων πολιτών.

Όπως δήλωσε στο Reuters, ο δικηγόρος του Ιμπραήμ, για να εκτελεστεί η καταδικαστική απόφαση θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Λιβύης.

Ο Ιμπραήμ κατείχε διάφορες ανώτερες θέσεις, συμπεριλαμβανομένης του υπουργείου Εκπαίδευσης και Πληροφοριών.

Είχε συλληφθεί από τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς αντάρτες της Μισράτα στη γενέτειρά του Καντάφι Σύρτη, το τελευταίο προπύργιο στη μάχη του πρώην ηγέτη να κρατήσουν εξουσία.

Ο ίδιος ο Καντάφι συνελήφθη μαζί με ένα από τους γιους του, τον Μοτασίμ και δολοφονήθηκε από τους αντάρτες τον Οκτώβριο του 2011. Η σωρός τους δεν βρέθηκε ποτέ καθώς η αντικαθεστωτική ηγεσία υποστήριξε τότε ότι την έθαψε σε μυστική τοποθεσία.

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ο μεγαλύτερος γιος του Καντάφι συνελήφθη επίσης από τους αντάρτες και μέχρι σήμερα κρατείται στη Σύρτη. Οι Λιβυκές αρχές αρνούνται να τον παραδώσουν στη Χάγη και έχουν υποσχεθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ότι θα του παρέχουν μαι "δίκαιη" δίκη.