ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Στο αρχείο η έρευνα για το ατύχημα στo ορυχείo της Ατακάμα

Χιλή: Στο αρχείο η έρευνα για το ατύχημα στo ορυχείo της Ατακάμα

Τον Οκτώβριο του 2010, η επιχείρηση διάσωσης 33 μεταλλωρύχων που πέρασαν 69 ημέρες παγιδευμένοι 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή, είχε συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Τη συγκινητική διάσωση των μεταλλωρύχων παρακολούθησαν ζωντανά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη και οι 33 Χιλιανοί θεωρήθηκαν ήρωες.

Τρία χρόνια μετά, η δικαστική έρευνα για την τιμωρία των υπευθύνων μπήκε στο αρχείο καθώς ο εισαγγελέας δεν κατάφερε να απαγγείλει κατηγορίες λόγω έλλειψης στοιχείων.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε έκπληξη και οργή. Ένας από τους 33 ανθρακωρύχους, ο Μάριο Σεπουβέλδα, είπε ότι είναι "ντροπή για τη δικαιοσύνη".

"Είναι αδύνατο σε ένα ατύχημα αυτού του μεγέθους κανείς να μην είναι υπεύθυνος. Σήμερα, θέλω να σκάψω μια βαθιά τρύπα και να θάψω πάλι μέσα τον εαυτό μου, μόνο που αυτή τη φορά, δεν θέλω να με βρει κανείς" είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρώην αρμόδιος υπουργός - που τότε συντόνιζε την επιχείρηση διάσωσης" χαρακτήρισε το κλείσιμο της υπόθεσης χωρίς τιμωρία των υπευθύνων "απίστευτο".