ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπορικές επιδρομές από τον Καντάφι, τελεσίγραφο από τους εξεγερμένους

Αεροπορικές  επιδρομές από τον Καντάφι, τελεσίγραφο από τους εξεγερμένους
Εβδομήντα δύο ώρες δίνουν στο Λίβυο ηγέτη οι αντικαθεστωτικοί...

Εβδομήντα δύο ώρες δίνουν στο Λίβυο ηγέτη οι αντικαθεστωτικοί, για να αποχωρήσει από την εξουσία, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Σε αυτή την περίπτωση οι αντικαθεστωτικοί δεν θα προχωρήσουν σε δικαστική δίωξη για τα εγκλήματα του Καντάφι.

« Αν φύγει από τη Λιβύη αμέσως, μέσα στις επόμενες 72 ώρες, και σταματήσει τους βομβαρδισμούς, εμείς ως Λίβυοι δεν θα επιδιώξουμε τη δικαστική του δίωξη» δήλωσε ο Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Καντάφι, προσθέτοντας ότι το χρονικό περιθώριο δεν πρόκειται να παραταθεί.

Στο μεταξύ, η πόλη του πετρελαίου Ρας Λανούφ σφυροκοπείται σήμερα από αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι. Σε τουλάχιστον τέσσερις ανέρχονται οι επιθέσεις μέσα στην πόλη και στα περίχωρά της. Μία από τις επιδρομές έχει πλήξει κατοικημένη περιοχή, σύμφωνα με ανταποκριτές του πρακτορείου Reuters.

«Αεροπορική επιδρομή έπληξε κατοικία σε κατοικημένη περιοχή της Ρας Λανούφ. Υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στο ισόγειο της διώροφης κατοικίας», μετέδωσε ο ανταποκριτής του πρακτορείου, Αλεξάντερ Τζιάντος.

«Μια μεγάλη στήλη καπνού και σκόνης υψώνεται στην περιοχή εξαιτίας της επίθεσης. Άνθρωποι σπεύδουν φωνάζοντας 'Αλάχου Άκμπαρ' (Ο Θεός είναι ο μέγιστος)», προσθέτει ο ίδιος. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, πολλές κατοικίες φαίνεται να έχουν εγκαταλειφθεί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που αεροπορικοί βομβαρδισμοί των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη πλήττουν κατοικημένη περιοχή. Η Ρας Λανούφ είναι πόλη η οποία κατέχει στρατηγικής σημασίας θέση, καθώς βρίσκεται 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της έδρας της αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη και είναι πλούσια περιοχή σε πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Ο έλεγχός της έχει αλλάξει αρκετές φορές χέρια τις τελευταίες ημέρες, με τις πληροφορίες τις περισσότερες φορές να είναι συγκεχυμένες. Οι εξεγερμένοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι από την Παρασκευή η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

Η Ζαουίγια πλήττεται από αέρος και εδάφους, σε μια προσπάθεια των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων να επανακαταλάβουν την πόλη.

«Οι μάχες συνεχίζονται. Οι δυνάμεις του Καντάφι χρησιμοποιούν άρματα. Σποραδικά γίνονται αεροπορικές επιδρομές. Αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο κέντρο της πόλης που βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των επαναστατών», δηλώνουν κάτοικοι της Ζαουίγια στο πρακτορείο Reuters.

Στην Βεγγάζη, επίθεση με χειροβομβίδα δέχτηκε ένα ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν ξένοι δημοσιογράφοι. Ο άνδρας που πέταξε τη χειροβομβίδα φέρεται να είναι μέλος της Επαναστατικής Φρουράς του Καντάφι. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί νεκροί ή τραυματίες.

Από το ίδιο ξενοδοχείο έχει αναφερθεί απαγωγή ενός γιατρού από την Ιορδανία, μέλους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο άνδρας απήχθη με την απειλή όπλου. Ένας από τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου δήλωσε ότι Λίβυοι στρατιώτες που έχουν συνταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς του είπαν ότι θέλουν να ανακρίνουν τον γιατρό. Πάντως η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα διέψευσε σήμερα ότι ο γιατρός από την Ιορδανία είναι μέλος της.

Στην Τρίπολη, τέλος, δύο ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Καντάφι βρίσκονται υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Πρόκειται για το στρατηγό Μουστάφα αλ Χαρούμπι, μέλος του Συμβουλίου της Επανάστασης της Λιβύης και τον υπουργό Άμυνας, Αμπού Μπακρ Γιούνις. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι οι δύο άνδρες κατηγορούνται πως «απέρριψαν τις επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα εναντίον του λαού».

Παράλληλα, η κυβέρνηση παρουσιάζεται θετική στη διεξαγωγή έρευνας από τον ΟΗΕ και την ΕΕ για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη. Λίβυος αξιωματούχος μετέφερε το αίτημα αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης:

Ένταση δίχως τέλος στη Λιβύη