ΚΟΣΜΟΣ

Έξι πρώην όμηροι της FARC, αξιώνουν αποζημιώσεις

Έξι πρώην όμηροι της FARC, αξιώνουν αποζημιώσεις
Πρώην όμηροι των αριστερών ανταρτών της FARC, ζητούν τώρα από το Κολομβιανό κράτος το ποσόν των 19,7 εκατ. ...

Πρώην όμηροι των αριστερών ανταρτών της FARC, ζητούν τώρα από το Κολομβιανό κράτος το ποσόν των 19,7 εκατ. δολαρίων, ως αποζημιώσεις για τα ψυχολογικά τραύματα που υπέστησαν λόγω της κράτησής τους, καταλογίζοντας ευθύνες για ελλιπή προστασία τους.

«Ζητώ από το κράτος να χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από τους Farc και τις άλλες παράνομες ομάδες για να καταβάλει στα θύματά τους τις αποζημιώσεις που δικαιούνται», τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό RCN ο πρώην βουλευτής της περιφερειακής συνέλευσης του Βάλιε (νοτιο-δυτικά) Σιχιφρέδο Λόπες.

Ο Λόπες που απήχθηκε το 2002 με άλλους 11 βουλευτές, που όλοι τους πέθαναν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, αξιώνει να του καταβληθούν 700.000 δολάρια σε αποζημιώσεις και τόκους.

Αλλά και ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Μέτα Άλαν Χάρα από την πλευρά του κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης ύψους 4,2 εκατ. δολάρια, έπειτα από οκταετή ομηρία.

Τον Ιούλιο κατέθεσαν αντίστοιχες αγωγές άλλα τέσσερα πρώην μέλη του Κογκρέσου-η Γκλόρια Πολάνκο (για 6,6 εκατ. δολάρια) , η Κονσουέλο Γκονσάλες (ζητεί 400.000 δολάρια), ο Χόρχε Χέτσεμ (3,8 εκατ. δολάρια)( και ο Ορλάνδο Μπελτράν (4 εκατ.) για τα χρόνια της ομηρίας τους (από το 2001 έως το 2008).