ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση των νεκρών αμάχων στο Αφγανιστάν

Αύξηση των νεκρών αμάχων στο Αφγανιστάν
Στην ετήσια έκθεσή του για τις απώλειες ανάμεσα σε αμάχους στο Αφγανιστάν, ο ΟΗΕ επισημαίνει πως σημειώθηκε αύξηση 15% στον αριθμό των...

Στην ετήσια έκθεσή του για τις απώλειες ανάμεσα σε αμάχους στο Αφγανιστάν, ο ΟΗΕ επισημαίνει πως σημειώθηκε αύξηση 15% στον αριθμό των αμάχων (2.777) που σκοτώθηκαν το 2010. Το ποσοστό των θανάτων αυτών αυξάνεται σταθερά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.


Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι στοχευμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν διπλασιάστηκαν την περασμένη χρονιά ενώ οι Ταλιμπάν ευθύνονται για το 75% των θανάτων.


Οι απαγωγές αυξήθηκαν κατά 83% και η βία εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, αναφέρεται στην έκθεση. Ειδικά στο βόρειο Αφγανιστάν, ο αριθμός των θανάτων αμάχων αυξήθηκε 76%.


Ωστόσο η πιο "ανησυχητική τάση", επισημαίνεται στην έκθεση, είναι η κατά 105% αύξηση των στοχευμένων δολοφονικών επιθέσεων εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων, εργαζόμενων σε υπηρεσίες αρωγής και πολιτών που πιστεύεται ότι στηρίζουν την αφγανική κυβέρνηση ή τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις.


Στην έκθεση επισημαίνεται πως ο αριθμός των θανάτων αμάχων από συμμαχικές ή αφγανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 26%.

Παρ' όλα αυτά, οι θάνατοι αμάχων σε ΝΑΤΟικές επιθέσεις αναδύθηκαν και πάλι ως σημαντικό σημείο τριβής ανάμεσα στην Καμπούλ και τους Δυτικούς. Την περασμένη εβδομάδα ελικόπτερα της συμμαχίας σκότωσαν κατά λάθος εννιά παιδιά που μάζευαν ξύλα.

Από τους 440 θανάτους, την περασμένη χρονιά, που αποδίδονται στο ΝΑΤΟ και στις αφγανικές δυνάμεις, οι 171 προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές.