ΚΟΣΜΟΣ

"Έσπασε ο πάγος" στις σχέσεις Σερβίας-Κοσσόβου

"Έσπασε ο πάγος" στις σχέσεις Σερβίας-Κοσσόβου
Η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών από τη Σερβία και το Κόσσοβο, που πραγματοποιήθηκε, χθες, στις Βρυξέλλες, εξελίχθηκε "ομαλά", δήλωσε...

Η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών από τη Σερβία και το Κόσσοβο, που πραγματοποιήθηκε, χθες, στις Βρυξέλλες, εξελίχθηκε "ομαλά", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς.


Όλα δείχνουν πως με την συνάντηση αυτή "έσπασε ο πάγος" στις σχέσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας καθώς ξεκίνησε ένας διάλογος για θέματα, που δεν αφορούν το καθεστώς, αλλά την καθημερινότητα των Σέρβων που ζουν στο Κόσοβο.

Ο κ. Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι στο τραπέζι του διαλόγου βρέθηκαν χθες δύο ζητήματα: το κτηματολόγιο και τα βιβλία μητρώων των δήμων. «Η ύπαρξη δύο παράλληλων συστημάτων στα θέματα αυτά προκαλεί λειτουργικά προβλήματα και είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μία ενιαία βάση δεδομένων», επισήμανε ο Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι και η σημερινή συνάντηση θα ασχοληθεί με τα ίδια θέματα και ανέφερε ότι οι συνεδρίες των δύο αντιπροσωπειών θα πραγματοποιούνται σε τακτική βάση κάθε δεύτερη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες.


Ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή, ενώ στις συναντήσεις Σέρβων και Αλβανών συμμετέχει και αντιπροσωπεία των ΗΠΑ.