ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε: Προτεραιότητα η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη

Ε.Ε: Προτεραιότητα η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη
Σε ευρεία συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενόψει της έκδοσης ψηφίσματος για την κατάσταση στην Λιβύη, αύριο το...

Σε ευρεία συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενόψει της έκδοσης ψηφίσματος για την κατάσταση στην Λιβύη, αύριο το πρωί, η Υπάτη Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ έθεσε, ως πρώτη προτεραιότητα των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ενίσχυση του σχεδίου εκκένωσης των εμπόλεμων περιοχών από Λίβυους, ευρωπαίους και άλλους πολίτες που δεν επιθυμούν, πλέον, να παραμείνουν εκεί.

Θα πρέπει, όμως, διευκρίνισε η κυρία Άστον, να εξασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια και η στήριξη μας, φθάνουν στους σωστούς ανθρώπους διότι υπάρχουν και εμπόλεμες περιοχές που είναι δύσκολο να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα και φάρμακα.

Επομένως, συμπέρανε η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ, για να μπορέσει να λειτουργήσει η ανθρωπιστική βοήθεια, θα πρέπει πρώτα να σταματήσει η βία στην Λιβύη.

Ωστόσο αναγνώριση της προσωρινής Λιβυκής κυβέρνησης και τον αεροπορικό αποκλεισμό της χώρας, ζήτησαν οι ευρωβουλευτές.


Ενώ περιμένουμε τις συνεδριάσεις των υπουργών, άνθρωποι εξακολουθούν να σκοτώνονται στη Λιβύη, τόνισε, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ισπανός ευρωβουλευτής Ιγνάθιο Σαλαφράνκα.

Το καθεστώς του Καντάφι πρέπει να παύσει και εμείς πρέπει να ορίσουμε μία ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων, ώστε ο Καντάφι να μην μπορεί πλέον να βομβαρδίσει, κατέληξε.

Μιλώντας για λογαριασμό της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, ο επικεφαλής της Μάρτιν Σουλτς διευκρίνισε ότι δεν είναι δυνατόν η ΕΕ ακολουθώντας, ενδεχομένως, τα συναισθήματα της να συμβάλλει σε μία μονομερή απαγόρευση των πτήσεων, στον εναέριο χώρο της Λιβύης, χωρίς προηγούμενα να έχει την εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Ο Γκι Φέρχοφστατ, από τους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες, κάλεσε ευθέως την Βαρόνη Άστον να απευθύνει ξεκάθαρα μηνύματα τόσον για την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης όσον και στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Υπέρ της αναγνώρισης της προσωρινής κυβέρνησης της αντιπολίτευσης στη Λιβύη, τάχθηκε και ο ηγέτης των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, που υπογράμμισε ότι ο πολιτικός αποκλεισμός του Καντάφι θα πρέπει να είναι απόλυτος.