ΚΟΣΜΟΣ

Απελάθηκαν οι ανταποκριτές του BBC, μετά το βασανισμό τους στη Λιβύη

Απελάθηκαν οι ανταποκριτές του BBC, μετά το βασανισμό τους στη Λιβύη
Αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις δημοσιογράφοι του δικτύου BBC, που συνελήφθηκαν χτυπήθηκαν και υποβλήθηκαν στη δοκιμασία...

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις δημοσιογράφοι του δικτύου BBC, που συνελήφθηκαν χτυπήθηκαν και υποβλήθηκαν στη δοκιμασία της εικονικής εκτέλεσης, από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, κατά τη διάρκεια που προσπαθούσαν να φθάσουν στα δυτικά, στην πολιορκημένη από τις δυνάμεις του Καντάφι πόλη, Ζαουίγια της Λιβύης.

Οι τρεις δημοσιογράφοι ένας Βρετανός, ένας Τούρκος και ο Παλαιστίνιος ανταποκριτής, κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία και κρατήθηκαν επί 21 ώρες από στρατιωτικούς και μυστικούς προσκείμενους στον ηγέτη Καντάφι, στα χέρια των οποίων απειλήθηκε η ζωή τους. Τους κτύπησαν με ρόπαλα, τους γρονθοκόπησαν ενώ τους είχαν κλείσει τα μάτια με κουκούλες κατά τη διάρκεια της βασανιστικής κράτησής τους. Ένας άνδρας εφάρμοσε το μαρτύριο της εικονικής εκτέλεσης εναντίον τους και οι υπόλοιποι στρατιώτες διασκέδαζαν.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος ανέφερε ότι : "Όταν τον κοίταξα ήρθε προς το μέρος μου, μου κόλλησε την κάνη στον αυχένα και τράβηξε δύο φορές τη σκανδάλη. Οι εκπυρσοκροτήσεις ήταν δίπλα στα αυτιά μου, ενώ οι στρατιώτες παρακολουθούσαν γελώντας".

Αμέσως μετά το γεγονός η ομάδα του δικτύου BBC απελάθηκε, ενώ ο Καντάφι σκλήρυνε τα μέτρα εναντίον των ξένων ανταποκριτών.