ΚΟΣΜΟΣ

Τον αντικατέστησαν λόγω «εμπρηστικών» σχολίων

Τον αντικατέστησαν λόγω «εμπρηστικών» σχολίων
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην αντικατάσταση του μέχρι τώρα επικεφαλής του γραφείου Ιαπωνικών υποθέσεων του αμερικανικού υπουργείου...

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην αντικατάσταση του μέχρι τώρα επικεφαλής του γραφείου Ιαπωνικών υποθέσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κέβιν Μάχερ, εξαιτίας σχολίων που του αποδίδονται και τα οποία απειλούν να δημιουργήσουν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, που παραμένουν στενοί σύμμαχοι σε διεθνές επίπεδο.

Όπως μετέδωσε το δίκτυο «Τα νέα του Κιότο» , ο πρώην επικεφαλής των Ιαπωνικών υποθέσεων στην Ουάσινγκτον, φέρεται να έχει σχολιάσει, απευθυνόμενος σε φοιτητές αμερικανικού κολεγίου, τους κατοίκους του Γιαπωνέζικου νησιού Οκινάουα, ως ειδικούς στην πονηριά και τον εκβιασμό.

Το θέμα περιπλέχθηκε από το γεγονός ότι στο νησί αυτό φιλοξενείται, περίπου η μισή αμερικανική στρατιωτική αποστολή στην Ιαπωνία, ενώ εκκρεμεί και μία συμφωνία του 2006, που προβλέπει την εγκατάσταση σε απομακρυσμένο σημείο της νήσου, μιας βάσης αμερικανών πεζοναυτών και την οποία ο πρωθυπουργός Ναότο Καν, υποσχέθηκε να υλοποιήσει.

Οι ντόπιοι αντιδρούν έντονα στην κυβερνητική πρόθεση, συνδέοντας την παρουσία αμερικανών στρατιωτικών στην περιοχή, με εγκληματικότητα, ατυχήματα, θόρυβο και μόλυνση του περιβάλλοντος.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, των ΗΠΑ, Κουρτ Κάμπελ, αντικαταστάτης του Μάχερ θα είναι ο βετεράνος διπλωμάτης Ραστ Ντέμινγκ, που θα αναλάβει τη διεύθυνση Ιαπωνικών υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ διαβεβαίωσε το Τόκιο ότι τα αποδιδόμενα στον Μάχερ σχόλια σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ.