ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα»

«Ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα»
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια απηύθυνε ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ, τονίζοντας πως στην...

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια απηύθυνε ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ, τονίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση, «ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα».

Ο Τζαλίλ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, επανέλαβε πως ελπίζει να επιβληθεί ζώνη εναέριου αποκλεισμού ώστε να αποφευχθούν οι βομβαρδισμοί των αμάχων.

Την Τρίτη, σε ομιλία του προς τους ευρωβουλευτές, ένας από τους εκπροσώπους του συμβουλίου των αντικαθεστωτικών, ο Μαχμούντ Τζεμπρίλ είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

Ο ίδιος είχε επίσης τονίζει πως περιμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει το συντομότερο δυνατόν την λιβυκή αντιπολίτευση ως τη μόνη νόμιμη αρχή.

Όμως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, αρνήθηκε να δεσμευτεί. Συγκεκριμένα αρνήθηκε να στηρίζει το αίτημα για αναγνώριση του συμβουλίου και εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την σκοπιμότητα μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού.

Εντωμεταξύ, νέα επίθεση εναντίον των θέσεων των αντικαθεστωτικών ανατολικά της Ρας Λανούφ, εξαπέλυσε λιβυκό πολεμικό αεροσκάφος. Το αεροσκάφος πετούσε σε χαμηλό ύψος περίπου οκτώ χιλιόμετρα ανατολικά του Ρας Λανούφ και ένα πυκνό σύννεφο καπνού εμφανίστηκε στον ορίζοντα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή Του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί αν υπάρχουν θύματα ή ζημιές από την επίθεση και εικάζεται ότι ο πύραυλος έπεσε στην έρημο.

Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και χθες στα βασικά πετρελαϊκά κέντρα της Λιβύης με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνάει τους 400 και τουλάχιστον 2.000 τραυματίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας μετά την έναρξή της εξέγερσης στα μέσα Φεβρουαρίου, όπως δήλωσαν σήμερα γιατροί στη Βεγγάζη.

Στη Ζαουίγια σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις με την πόλη να αλλάζει χέρια δύο φορές και την κρατική τηλεόραση να μεταδίδει εικόνες υποστηριχτών του Καντάφι να πανηγυρίζουν. Στη πόλη Ρας Λανούφ οι αντάρτες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών του πυροβολικού και της αεροπορίας.

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες συναντιούνται σήμερα οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής εναέριας ζώνης αποκλεισμού στη Λιβύη, καθώς και τυχόν άλλες στρατιωτικές επιλογές. Παράλληλα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν άτυπη συνάντηση σήμερα, ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου αναμένεται να επιβληθούν επιπλέον αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς Καντάφι.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε σήμερα τις παγκόσμιες δυνάμεις να μην αναμιγνύονται στις υποθέσεις της Λιβύης και άλλων αφρικανικών χωρών και δήλωσε πως μια στρατιωτική επέμβαση θα ήταν "απαράδεκτη".

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η συζήτηση οποιωνδήποτε προτάσεων για μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη βορειοαφρικανική χώρα είναι πρόωρη και δεν έχει ακόμη τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο.