ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύψεις στην υπόθεση του Mr Wikileaks

Αποκαλύψεις στην υπόθεση του Mr Wikileaks
Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Expressen» αποκαλύπτει ότι μία σουηδή αστυνομικός, που συμμετέχει στις έρευνες εις βάρος του ιδρυτή...

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Expressen» αποκαλύπτει ότι μία σουηδή αστυνομικός, που συμμετέχει στις έρευνες εις βάρος του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα, γνώριζε μία από τις ενάγουσες.
Οι κατηγορίες εις βάρος του 39χρονου Ασάνζ αφορούν την επίσκεψή του στη Στοκχόλμη για μία εβδομάδα τον Αύγουστο του 2010, όπου είχε σεξουαλικές επαφές με δύο γυναίκες.

Η γυναίκα αστυνομικός υπέβαλε ερωτήσεις σε μία από τις ενάγουσες. Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη του Ασάνζ αλλά αργότερα ήρε την απόφασή του.

Η αστυνομικός και η άλλη ενάγουσα ήταν αμφότερες δραστήρια μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και αντήλλασσαν μηνύματα στο Facebook, σύμφωνα με την Expressen. Η διαδικτυακή τους επικοινωνία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2009 και η αστυνομικός φέρεται ότι πρόσφατα διατύπωσε κατηγορίες κατά του Ασάνζ.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ουλφ Γκόρανζον και η Καρίν Ρόζαντερ της εισαγγελικής αρχής αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Η Σουηδία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Ασάνζ τον Νοέμβριο. Πρόσφατα βρετανικό δικαστήριο έκρινε υπέρ του αιτήματος έκδοσης, αλλά ο Ασάνζ άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Ο δικηγόρος Μπγιόρν Χούρτιγκ, ο οποίος εκπροσωπεί τον Ασάνζ στη Σουηδία, δήλωσε ότι θα ενημερώσει τον πελάτη του για το δημοσίευμα. Ο Χούρτιγκ θα ζητήσει ακόμα από την αστυνομία να ερευνήσει αν η αστυνομικός και η ενάγουσα είχαν ανταλλάξει τηλεφωνήματα ή γραπτά μηνύματα κατά την ανακριτική διαδικασία.