ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι μετά την πυρκαγιά σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία

Φόβοι μετά την πυρκαγιά σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία
Πυρκαγιά ξέσπασε σε θάλαμο όπου στεγάζεται μια τουρμπίνα στον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα στη νομαρχία Μιγιάγκι της βορειοανατολικής...

Πυρκαγιά ξέσπασε σε θάλαμο όπου στεγάζεται μια τουρμπίνα στον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα στη νομαρχία Μιγιάγκι της βορειοανατολικής Iαπωνίας, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιφέρεια αυτή, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ωστόσο καμιά διαρροή ραδιενέργειας εντός των εγκαταστάσεων αυτών ούτε σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στις πληγείσες περιοχές δεν ανιχνεύτηκε τις ώρες που ακολούθησαν τους ισχυρούς μετασεισμούς.

Διακόπηκε αυτόματα η λειτουργία σε συνολικά 11 αντιδραστήρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας.

Η εταιρία Tohoku Electric Power που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα και επίσης το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, βορείως του Τόκιο, ανακοίνωσε ότι δεν έχουν ανιχνευτεί προβλήματα στις εγκαταστάσεις.

Ωστόσο εξακολουθεί να λειτουργεί ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός Κασιουαζάκι-Καρίουα που διαχειρίζεται στην κεντρική νομαρχία Νιγκάτα, η οποία απέχει αρκετά από το επίκεντρο του σεισμού.

Νωρίτερα, ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, που κηρύσσεται όταν υπάρχει επιβεβαίωση διαρροής ραδιενέργειας από ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο ή όταν ένα σύστημα ψύξης αντιδραστήρα παρουσιάσει βλάβη.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα τέσσερα ιαπωνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια διέκοψαν τη λειτουργία τους με ασφάλεια.

Η IAEA, ανέφερε ότι αναμένει περισσότερες πληροφορίες για το ποιες χώρες και ποιες πυρηνικές εγκαταστάσεις ενδέχεται να βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω του τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός.