ΚΟΣΜΟΣ

Βασάνιζαν με Χούλιο Ιγκλέσιας επί Πινοσέτ!

Βασάνιζαν με Χούλιο Ιγκλέσιας επί Πινοσέτ!

Τα 40 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πισοσέτ, θυμάται σήμερα η Χιλή, με αντιχουντικές πορείες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της 17χρονης δικτατορίας - όπου ο επίσημος αριθμός νεκρών και εξαφανισθέντων ανέρχεται σε 3.065 και τα θύματα συνολικά ξεπερνούν τις 40.000- ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις μεθόδους βασανιστηρίων φέρνει στο φως βρετανική έρευνα.

Η μουσική του Ισπανού τραγουδιστή, αλλά και η μουσική από την ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ "Κουρδιστό Πορτοκάλι" ή το τραγούδι του Τζορτζ Χάρισον "My Sweet Lord" αναπαράγονταν συνεχώς στη διαπασών για ολόκληρες ημέρες "για να προκαλέσουν ψυχικές και σωματικές βλάβες στους κρατούμενους, ώστε να "σπάσουν" ψυχολογικά" δήλωσε η Κάτια Τσόρνικ, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Ένας πρώην κρατούμενος διηγείται πως οι δεσμοφύλακές του συνήθιζαν να τραγουδούν το "Gigi l'Amoroso" της Δαλιδά προτού τον πάνε για ανάκριση και τον βασανίσουν υπό τους ήχους του ιδίου τραγουδιού.

Τα κέντρα βασανιστηρίων ονομαζόταν από τους πράκτορες "ντισκοτέκ" ενώ η μουσική εξυπηρετούσε επίσης στο να καλύπτονται οι κραυγές των κρατουμένων .

Τα βασανιστήρια "μετά μουσικής" είναι μία μέθοδος για την οποία κατηγορείται τακτικά ότι χρησιμοποιεί σήμερα ο αμερικανικός στρατός.