ΚΟΣΜΟΣ

Στη διάθεση της Ιαπωνίας για βοήθεια ΕΕ και ΗΠΑ

Στη διάθεση της Ιαπωνίας για βοήθεια ΕΕ και ΗΠΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ετοιμότητα για να παράσχει...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ετοιμότητα για να παράσχει «κάθε απαραίτητη βοήθεια» στην Ιαπωνία, που μετρά τις πληγές της από τον ισχυρότατο σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε.

«Πληροφορηθήκαμε με μεγάλη ανησυχία ότι ένας καταστροφικός σεισμός και ένα τσουνάμι έπληξαν σήμερα την Ιαπωνία και την περιοχή του Ειρηνικού», αναφέρει η ανακοίνωση των ευρωπαίων ηγετών, που εκδόθηκε στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής.

«Ζητήσαμε από την Υπάτη Αντιπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις (την Κάθριν Άστον) και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινητοποιήσουν κάθε απαραίτητη αρωγή» για την Ιαπωνία.

Σε τηλεγράφημά της, η Άνγκελα Μέρκελ προς τον Ιάπωνα πρωθυπουργό αναφέρει: «Να είστε σίγουροι ότι η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Ιαπωνίας αυτές τις τραγικές ώρες και είναι έτοιμη να βοηθήσει».

Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον ιαπωνικό λαό σ’ αυτή τη στιγμή της μεγάλης δοκιμασίας του».

«Η Μισέλ κι εγώ στέλνουμε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μας στο λαό της Ιαπωνίας, ιδιαίτερα σ’ αυτούς που έχασαν αγαπημένους στο σεισμό και τα τσουνάμι», αναφέρεται στη δήλωση του Ομπάμα.

«Η πρεσβεία μας είναι σε επαφή με την ιαπωνική κυβέρνηση και είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια έπειτα απ’ αυτή τη φρικτή τραγωδία», προσθέτει το State Department.