ΚΟΣΜΟΣ

Αζερμπαϊτζάν – "Χειροπέδες" σε 25 διαδηλωτές

Αζερμπαϊτζάν – "Χειροπέδες" σε 25 διαδηλωτές
Στα χέρια της αστυνομίας βρέθηκαν σήμερα 25 άτομα διότι προσπάθησαν να διαδηλώσουν στο Μπακού...

Στα χέρια της αστυνομίας βρέθηκαν σήμερα 25 άτομα διότι προσπάθησαν να διαδηλώσουν στο Μπακού. Τη διαδήλωση είχαν προγραμματίσει αντικυβερνητικοί ακτιβιστές, οι οποίοι απηύθυναν έκκληση μέσω του διαδικτύου, εμπνευσμένοι από τις εξεγέρσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Στρατιώτες και αστυνομικοί με πολιτικά συνέλαβαν νεαρούς διαδηλωτές και τους οδήγησαν σε λεωφορεία κοντά σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο ανέφερε δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

Όπως αναφέρει ο Ίσα Γκαμπάρ, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Μουσάβατ, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο γιος του αλλά και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού κόμματος, Φουάντ Αλίγιεφ.

Ωστόσο, η αστυνομία του Αζερμπαϊτζάν κάνει λόγο για δέκα συλλήψεις, οι οποίες έγιναν επειδή οι νεαροί επιχείρησαν να διαδηλώσουν χωρίς άδεια.

Βίντεο που μεταδόθηκε μέσω του Ίντερνετ δείχνει μερικές δεκάδες διαδηλωτές να συγκεντρώνονται σε ένα δρόμο και να φωνάζουν "Ελευθερία", αλλά αμέσως κάνουν την εμφάνισή τους αστυνομικοί με πολιτικά.

Για να αποφύγουν τις συλλήψεις δημοσιογράφοι του τοπικού Τύπου φορούσαν γιλέκα με την ένδειξη «Τύπος».
Ο ραδιοσταθμός Radio Free Europe μετέδωσε ότι ένας από τους φωτορεπόρτερ του χτυπήθηκε από αστυνομικούς.

Την ανησυχία της για τον «αυξανόμενο αριθμό συλλήψεων νέων ακτιβιστών στη χώρα» ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μπακού.

Να σταματήσει άμεσα την καταστολή και να επιτρέψει στους ακτιβιστές να οργανώσουν ειρηνικές συγκεντρώσεις κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν η Διεθνής Αμνηστεία.

Την υπόθεση των νεαρών ακτιβιστών που συνελήφθησαν παρακολουθεί στενά ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν, Μάθιου Μπράιζα.