ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Δημοψηφίσματα σήμερα στη χώρα

Ελβετία: Δημοψηφίσματα σήμερα στη χώρα

Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Ελβετοί για να αποφασίσουν, σε μια σειρά δημοψηφισμάτων, εάν θα καταργηθεί η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, εάν τα βενζινάδικα θα επιτρέπεται να λειτουργούν και τη νύχτα ή ακόμη και αν θα απαγορευτεί να κυκλοφορεί κανείς δημοσίως με καλυμμένο το πρόσωπο.

Η Ομάδα για μια Ελβετία Χωρίς Στρατό (GSsA), στην οποία μετέχουν κυρίως Σοσιαλιστές, Πράσινοι και φεμινίστριες, έχει προτείνει να καταργηθεί η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και να αντικατασταθεί είτε από εθελοντική είτε από ένα μικρό, επαγγελματικό στρατό. Όσοι διαφωνούν με την πρόταση επισημαίνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες στη συγκρότηση επαγγελματικού στρατού, μολονότι τα ποσοστά ανεργίας τους είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πρόταση αυτή δεν θα συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 33% και θα απορριφθεί. Όλα τα μεγάλα κόμματα, πλην των Σοσιαλιστών, έχουν ταχθεί κατά ενώ και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου έχουν επίσης καταψηφίσει το σχέδιο αυτό.

Ο εκπρόσωπος του GSsA Τομπίας Σνέμπλι χαρακτήρισε πάντως την υποχρεωτική θητεία "εργαλείο των πολέμων του παρελθόντος", σχολιάζοντας ότι "δεν μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά ότι θα υπάρξει κάποια απειλή εισβολής στην Ελβετία μέσα στα επόμενα 15-20 χρόνια".

Ο στρατός της Ελβετίας αποτελείται από 155.000 κληρωτούς και 2.650 επαγγελματίες στρατιώτες. Όλοι οι άνδρες ηλικίας 18-32 ετών είναι υποχρεωμένοι να περνούν από εκπαίδευση 7 εβδομάδων και κατόπιν περνούν έξι φορές από επανεκπαίδευση που διαρκεί 19 ημέρες κατ' έτος. Οι στρατιώτες φυλούν το όπλο τους στο σπίτι και κάθε χρόνο κάνουν ασκήσεις σκοποβολής. Περίπου το 60% των ανδρών κάθε κλάσης υπηρετούν κανονικά ενώ οι υπόλοιποι επιλέγουν να κάνουν εναλλακτική θητεία ή εξαιρούνται από τη στράτευση και πληρώνουν γι αυτο φόρο 4% επί του μισθού τους.

Ένα άλλο θέμα που τίθεται σε ψηφοφορία είναι εάν θα επιτραπεί να λειτουργούν όλο το 24ωρο τα καταστήματα των βενζινάδικων που βρίσκονται στους αυτοκινητόδρομους. Η αριστερά και τα συνδικάτα θεωρούν ότι πρόκειται για μια απόπειρα αμφισβήτησης της νομοθεσίας που καθορίζει το ωράριο εργασίας και απαγορεύει τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.

Υπάρχει επίσης το θέμα των εμβολιασμών που ζητείται να τεθούν υπό την εποπτεία των ομοσπονδιακών αρχών και όχι των υπηρεσιών κάθε καντονιού ξεχωριστά.

Στο Τεσίν τίθεται σε δημοψήφισμα μια πρόταση που θα απαγορεύει να κυκλοφορεί κανείς σε δημόσιους χώρους έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό του και η οποία συναντά έντονες αντιδράσεις από τις μουσουλμανικές ενώσεις.