ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία χωρίς τέλος στην Ιαπωνία

Τραγωδία χωρίς τέλος στην Ιαπωνία
Εντείνεται η ανησυχία διεθνώς μετά τις δύο νέες εκρήξεις - Νέα μείωση του νερού στον αντιδραστήρα 2

Εντείνεται η ανησυχία διεθνώς μετά τις δύο νέες εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στον υπ 'αριθμό 3 αντιδραστήρα της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Ο τοίχος του κτιρίου νούμερο 3 κατέρρευσε με αποτέλεσμα την έκρηξη, σύμφωνα με την έκθεση των υπαλλήλων, η οποία πιθανώς προκλήθηκε από συγκέντρωση υδρογόνου, με τον ίδιο δηλαδή τρόπο με αυτόν που σημειώθηκε στο υπ’ αριθμόν 1 αντιδραστήρα το Σάββατο στο ίδιο πυρηνικό εργοστάσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μειώθηκε εκ νέου το επίπεδο του νερού στον αντιδραστήρα αριθμός 2, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην ψύξη των ράβδων καυσίμου του αντιδραστήρα.

Από νωρίς, το σύστημα ψύξης σταμάτησε να λειτουργεί στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco. Ωστόσο, εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε απίθανο το ενδεχόμενο να συμβεί μια μεγάλη έκρηξη, επειδή η δομή πάνω από τον αντιδραστήρα έχει τρυπηθεί, ώστε να υπάρξει εκτόνωση του συγκεντρωμένου υδρογόνου.

Πρίν από τις εκρήξεις είχε προηγηθεί ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,2 Ρίχτερ για τον οποίο εκδόθηκε και προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία ήρθη λίγο αργότερα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η καρδιά του αντιδραστήρα παραμένει ανέπαφη καθώς προσπαθούν να καθησυχάσουν τους φόβους για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας.

Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν 11 άνθρωποι ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις εκρήξεις, επισημαίνοντας πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι "πολύ μικρή".

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφαλείας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από την συγκέντρωση υδρογόνου, ενώ σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες των ειδικών συνεργείων που πασχίζουν να αποτρέψουν την τήξη στους αντιδραστήρες, οι οποίοι έχουν χάσει και τα εφεδρικά συστήματα ψύξης μετά την σεισμική δόνηση. Aπέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο δυστυχήματος τύπου Τσερνόμπιλ στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Στη Βιένη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο 3 δεν έχει υποστεί ζημίες από τη σημερινή έκρηξη.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή που βρίσκονται τα πυρηνικά εργοστάσια Φουκουσίμα, ενώ 22 άτομα έχουν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση μετά την έκθεση τους σε ραδιενέργεια.

Οι επιστήμονες στην Ιαπωνία απορρίπτουν το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής έκρηξης όπως αυτής του Τσερνομπίλ, καθώς όπως εξηγούν οι τεχνολογία των αντιδραστήρων είναι πολύ πιο προηγμένη όπως το ίδιο είναι και τα μέτρα ασφαλείας. Όμως όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον 190 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, ενώ περίπου 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. "Περίπου 380.000 άνθρωποι έφυγαν από τις πληγείσες περιοχές και κατέφυγαν σε 2.050 καταφύγια", ανακοίνωσε το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

"Οι αρχές μετακίνησαν επίσης 210.000 ανθρώπους που κατοικούσαν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα", προσθέτει το Ocha.

Στο μεταξύ, η Ατομική Ενέργεια της Ιαπωνίας δήλωσε πως το πληγέν από τον σεισμό πυρηνικό εργοστάσιο Tokai Daini αναμένεται να ψυχρανθεί με ασφαλή τρόπο μέχρι αύριο το πρωί.

Σοκ, εντωμεταξύ, έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι εντοπίστηκαν τα πτώματα 2.000 αγνοούμενων, σε χερσόνησο κοντά στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι. Ο αρχηγός της αστυνομίας στην επαρχία αυτή, Τακέουτσι Ναότο, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ΝΗΚ ότι "δεν έχει καμία αμφιβολία" ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 10.000.

Οι αρχές επισημαίνουν ότι ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι. Συνολικά, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το τσουνάμι ξεπερνά τους 5.200, εν μέσω φόβων για σοβαρό δυστύχημα στα χτυπημένα από την καταστροφή πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το πρωί της Παρασκευής.

Η χώρα έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση για να προσφέρει τρόφιμα, νερό και καύσιμα στους πληγέντες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων από τα κατεστραμένα κτίρια και σπίτια.

"Θα ήθελα να πιστέυω ότι υπάρχουν ακόμη επιζώντες", δήλωσε ο Μασάρου Κούντο, ένας από τους 100.000 στρατιώτες που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης, από το χωριό Ρικουζεντακάτα, που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί στη νομαρχία Ιουάτε.

Εκτιμάται ότι 5.000 σπίτια καταστράφηκαν από τα κύματα στο χωρίο Ρικουζεντακάτα, μία από τις πολλές περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, νερού και καυσίμων.

Σε εθνικό επίπεδο περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.

Δεκάδες χιλιάδες έχουν καταφύγει σε σχολεία και στάδια για να γλιτώσουν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν επανειλημμένα εικόνες από ανθρώπους που κοιμόντουσαν κάτω από κουβέρτες σε αυτοσχέδια κέντρα υποδοχής.

Η φυσική καταστροφή που έχει πλήξει την Ιαπωνία, οδήγησε το χρηματιστήριο του Τόκιο σε πτώση μεγαλύτερη του 6% με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας να ενισχύσει την αγορά με το ποσό ρεκόρ των 184 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε επίσης:

“Πυρηνική” αγωνία στην Ιαπωνία