ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία ανεβάζει το βαθμό του πυρηνικού δυστυχήματος στην Ιαπωνία

Η Γαλλία ανεβάζει το βαθμό του πυρηνικού δυστυχήματος στην Ιαπωνία
Τη συνδρομή των ΗΠΑ ζήτησε η Ιαπωνία για την αποστολή εξοπλισμού παροχής...

Τη συνδρομή των ΗΠΑ ζήτησε η Ιαπωνία για την αποστολή εξοπλισμού παροχής νερού και άλλων πόρων, που βοηθούν στη διατήρηση της ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας, από τη μεριά της, κατατάσσει το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα στο επίπεδο 5 ή 6 της διεθνούς κλίμακας. Η κλίμακα αυτή έχει 7 βαθμίδες επικινδυνότητας. Ανάλογο ήταν το πυρηνικό δυστύχημα του 1979 στο Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ.

Η γαλλική αποτίμηση ανεβάζει κατά τουλάχιστον ένα βαθμό το επίπεδο επικινδυνότητας, σε σχέση με την αποτίμηση που έκανε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας.

Επίσης, η Ιαπωνία έχει ζητήσει επισήμως από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την αποστολή ομάδας ειδικών.

Ο Ιάπωνας γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Γιουκίγια Αμάνο, υποστήριξε ότι το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα είναι απίθανο να κλιμακωθεί σε μια καταστροφική κατάσταση παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δυστύχημα αυτό δεν οφείλεται σε «ανθρώπινα λάθη» ή στο «σχεδιασμό» της μονάδας. «Έγινε εξαιτίας μιας τεράστιας φυσικής καταστροφής που ξεπερνά τη φαντασία και την εμπειρία των ανθρώπων», καταλήγει.