ΚΟΣΜΟΣ

«Μόνο η απειλή για χρήση βίας μπορεί να σταματήσει τον Καντάφι»

«Μόνο η απειλή για χρήση βίας μπορεί να σταματήσει τον Καντάφι»
«Πολλές αραβικές χώρες» είναι έτοιμες για μια "αποτελεσματική συμμετοχή" σε μια στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη τονίζει σήμερα στο blog του..

«Πολλές αραβικές χώρες» είναι έτοιμες για μια "αποτελεσματική συμμετοχή" σε μια στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη τονίζει σήμερα στο blog του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιμε και υπογραμμίζει ότι "δεν είναι ακόμα πολύ αργά" για μια επέμβαση.

"Μόνο η απειλή για χρήση βίας μπορεί να σταματήσει τον Καντάφι. Με το βομβαρδισμό των θέσεων των αντιπάλων του με τις μερικές δεκάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα που στην πραγματικότητα διαθέτει, ο Λίβυος δικτάτορας ανέτρεψε την ισορροπία", γράφει στο blog του ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

"Θα μπορούσαμε να εξουδετερώσουμε τα εναέρια αυτά μέσα με επιθέσεις εναντίον επιλεγμένων στόχων. Αυτό προτείνουν Γαλλία και Βρετανία εδώ και δυο εβδομάδες", προσθέτει ο Ζιπέ.

Ο Αλέν Ζιπέ, ο οποίος υποδέχθηκε τους ομολόγους του της G8 τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Παρίσι, παραδέχθηκε ότι δεν κατάφερε να τους πείσει να υποστηρίζουν μια στρατιωτική επέμβαση για να σταματήσουν την προέλαση των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων προς τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η χρήση βίας μπορεί να πραγματοποιηθεί έπειτα από εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την συμμετοχή των αραβικών χωρών.
"Η Γαλλία μαζί με τη Βρετανία και το Λίβανο κατέθεσαν στη Νέα Υόρκη το σχέδιο απόφασης που θα μας δώσει την αναμενόμενη εντολή. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας (Νικολά Σαρκοζί) και ο Βρετανός πρωθυπουργός (Ντέιβιντ Κάμερον) ζήτησαν από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να το εξετάσουν και να το ψηφίσουν", τονίζει ο Ζιπέ.