ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος προ των πυλών στη Λιβύη

Πόλεμος προ των πυλών στη Λιβύη
Κατάπαυση του πυρός διέταξε ο Καντάφι - Για «μπλόφα»μιλά η αντιπολίτευση

«Αποφασίσαμε την άμεση εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και την άμεση διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, μεταφέροντας την απόφαση της κυβέρνησης του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι να σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση «ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την προστασία των αμάχων», σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι θα προστατευθούν όλοι οι ξένοι και οι ξένες επενδύσεις, καθώς και οι πόροι των εταιριών που έχουν επενδύσει στη χώρα.

O διοικητής των Λίβυων αντικαθεστωτικών, Χαλίφα Χεφτίρ, δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε από το λιβυκό καθεστώς «δεν είναι σημαντική» για την αντιπολίτευση και έκρινε ότι πρόκειται για «μπλόφα» του Λίβυου ηγέτη.

Επιφυλακτική παραμένει η Γαλλία, όσον αφορά στην απόφαση της λιβυκής κυβέρνησης περί κατάπαυσης του πυρός. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Βαλερό, δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Αυτός (ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι) αρχίζει τώρα να φοβάται, αλλά εκεί η απειλή δεν έχει αλλάξει».

Η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατά τρία δολάρια στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, μόλις ανακοινώθηκε από τη λιβυκή κυβέρνηση ότι σταματούν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Νωρίτερα, το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθούν τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης είχε οριστεί ως «σύντομο», συγκεκριμένα «εντός των επομένων ωρών». Ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Φρανσουά Μπαρουέν, είχε επισημάνει ότι οι γαλλικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αυτές.

"Οι Γάλλοι, οι οποίοι ηγήθηκαν των εκκλήσεων (για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης), θα είναι ,φυσικά, συνεπείς ως προς τη στρατιωτική επέμβαση", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL. Όταν του ζητήθηκε να γίνει σαφέστερος , είπε ότι οι Γάλλοι "θα συμμετάσχουν" στις επιχειρήσεις.

Η Βρετανία θα αρχίσει αμέσως την ανάπτυξη των πολεμικών της αεροσκαφών προς τις βρετανικές αεροπορικές βάσεις από όπου θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. "Η Βρετανία θα αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado καθώς και αεροσκάφη εναέριας τροφοδοσίας και παρακολούθησης", δήλωσε στο κοινοβούλιο ο βρετανός πρωθυπουργός.

Στο Όσλο, η Νορβηγίδα υπουργός Άμυνας Γκρέτε Φαρέμο δήλωσε στη νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang ότι η Νορβηγία θα συμβάλει στη στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι.

''Θα συμβάλουμε στην επιχείρηση, αλλά είναι νωρίς να πούμε με ποιόν τρόπο. Η αποστολή αεροπορικών δυνάμεων θα ήταν κάτι φυσιολογικό", δήλωσε η Νορβηγίδα υπουργός Άμυνας. Μία δυνατότητα είναι η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και η συμμετοχή σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που απαιτούν αεροπορικές μεταφορές.

Έτοιμοι να συμβάλουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις δήλωσαν επίσης Δανία και Κατάρ. Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά αποκλείει τη συμμετοχή της σε μία δύναμη κρούσης, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Άμυνας Μπονγκντάν Κλιτς.

Tο Βερολίνο δεν είναι υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, ωστόσο "κατανοεί" την επιθυμία των συμμάχων του να προχωρήσουν σ΄αυτήν, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Τη συμμετοχή της σε μια στρατιωτική επιχείρηση απέκλεισε η Ρωσία σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Κατά της στρατιωτικής επέμβασης τάχθηκε εκ νέου η Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγόρευσε τις εμπορικές πτήσεις προς τη Λιβύη, έπειτα από την έγκριση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη.

"Και οι 39 χώρες μέλη του Eurocontrol μάς ζήτησαν να απαγορεύσουμε όλες τις πτήσεις επάνω από και προς τη Λιβύη", δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού.

"Αρνούμαστε κάθε σχέδιο πτήσης που περιλαμβάνει υπέρπτηση της Λιβύης ή που αιτείται εισόδου στον λιβυκό εναέριο χώρο", πρόσθεσε.

"Μόνο οι πτήσεις που εξαιρούνται από την απαγόρευση ( κυρίως οι ανθρωπιστικές) θα επιτρέπονται, σύμφωνα με την Eurocontrol.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός απέσυρε προηγούμενη ανακοίνωσή του, σύμφωνα με την οποία οι λιβυκές αρχές έκλεισαν τον λιβυκό εναέριο χώρο. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από πληροφορία που ελήφθη από τις αρχές της Μάλτας.

Αφού, όμως, η Eurocontrol ήλθε σε απευθείας επαφή με την Τρίπολη, "οι λιβυκές αρχές μάς πληροφόρησαν ότι ο εναέριος χώρος είναι ανοικτός, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος. "Η Λιβύη ανακοινώνει ότι ο εναέριος χώρος δεν είναι κλειστός, για τις λιβυκές αρχές είναι ανοικτός", διευκρίνισε.

Μερικές ώρες πριν από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του, η οποία ενέκρινε την προσφυγή βίας κατά του λιβυκού καθεστώτος, ο Μουμάρ Καντάφι απείλησε «μετατρέψει σε κόλαση» τη ζωή όσων επιτεθούν στη χώρα. Στη συνέντευξη Τύπου, ο Λίβυος ηγέτης δήλωσε: «Αν ο κόσμος τρελαθεί, θα τρελαθούμε κι εμείς. Θα προβούμε σε αντίποινα. Θα μετατρέψουμε τη ζωή τους σε κόλαση».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει εντολή για τέτοιες αποφάσεις, τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε κατά κανέναν τρόπο», προσέθεσε, πριν από την απόφαση της κυβέρνησής του να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Μισράτα της Λιβύης σε χερσαίους βομβαρδισμούς του Καντάφι.

"Εκατοντάδες βόμβες κάθε είδους πέφτουν στην πόλη από χθες το βράδυ", τόνισε νωρίτερα εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών.

Στη Μιζουράτα, τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους και παιδιά, αναφέρουν ιατρικές πηγές.

«Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν την πόλη με βλήματα πυροβολικού και άρματα μάχης. Αυτήν τη στιγμή έχουμε 25 νεκρούς στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μικρά κοριτσάκια», δήλωσε ο γιατρός της πόλης.

Διαβάστε επίσης:

Επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη

Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ για τη Λιβύη

Συνδρομή Ελλάδας στον βομβαρδισμό της Λιβύης