ΚΟΣΜΟΣ

«Στο Κόσσοβο μόνο μια συμβιβαστική λύση θα είναι βιώσιμη»

«Στο Κόσσοβο μόνο μια συμβιβαστική λύση θα είναι βιώσιμη»
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τσάντις, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό της Πρίιστινας, "Klan Kosova", επισήμανε ότι «η λύση στο...

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τσάντις, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό της Πρίιστινας, "Klan Kosova", επισήμανε ότι «η λύση στο ζήτημα του Κοσόβου θα πρέπει να ικανοποιεί όλες τις πλευρές για να είναι βιώσιμη».


Ο κ. Τάντιτς επανέλαβε την πάγια θέση της σερβικής ηγεσίας ότι «η επίλυση της σέρβο - αλβανικής ιστορικής διαμάχης δεν μπορεί να αποτελέσει το σενάριο, βάσει του οποίου η Σερβία θα αποδεχθεί την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και η μια πλευρά θα κερδίσει τα πάντα, ενώ η άλλη θα τα χάσει όλα».


Ο πρόεδρος της Σερβίας επισήμανε ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που άρχισε στις Βρυξέλλες, παρέχει την ευκαιρία για συμβιβασμό και εκτίμησε πως μετά την επίλυση των αποκαλούμενων "τεχνικών ζητημάτων", θ' αρχίσει και μία ουσιαστική συζήτηση για να βρεθεί λύση στην ιστορική διένεξη Σέρβων και Αλβανών.


Εξέφρασε επίσης την ανάγκη να παραμείνει ο διάλογος, σ' αυτή τη φάση, εκτός πολιτικού πεδίου και οι δύο πλευρές να ασχοληθούν με τα προβλήματα της καθημερινότητας του πληθυσμού στο Κόσοβο. Πρόσθεσε δε, ότι όταν "ωριμάσει ο χρόνος", η σερβική ηγεσία θα προτείνει συγκεκριμένη λύση για το καθεστώς.


«Θα πρέπει να τερματιστεί η πρακτική των τελευταίων 100 ετών στις σερβο - αλβανικές σχέσεις, που ήθελε κάθε λαό που κατέχει την εξουσία να καταφεύγει στη βία κατά του άλλου λαού», κατέληξε ο Σέρβος πρόεδρος.