ΚΟΣΜΟΣ

Αποσύρονται οι Γιατροί χωρίς Σύνορα από τη Φουκουσίμα;

Αποσύρονται οι Γιατροί χωρίς Σύνορα από τη Φουκουσίμα;
Να αποσύρει τις ομάδες της από την περιοχή κοντά στη Φουκουσίμα σκέφτεται η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF). Ο επικεφαλής της...

Να αποσύρει τις ομάδες της από την περιοχή κοντά στη Φουκουσίμα σκέφτεται η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF). Ο επικεφαλής της οργάνωσης στην Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι: «Παρακολουθούμε την κατάσταση σε ωριαία βάση. Καθεμιά από τις ομάδες μας που βρίσκονται επιτόπου διαθέτει μετρητές ραδιενέργειας». Μόλις διαπιστωθεί ένα επίπεδο στο οποίο μπορεί να απειληθεί η υγεία ή να είναι επικίνδυνο για τις ομάδες μας, θα τις απομακρύνουμε. Έχουμε τα μέσα για να γίνει πολύ γρήγορα η απομάκρυνση, έχουμε εντοπίσει τις οδούς απομάκρυνσης.».

Ο ίδιος δήλωσε πως οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) δεν είναι εξειδικευμένες στη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από τη ραδιενέργεια. «Αυτό είναι μάλλον καθήκον της ιαπωνικής κυβέρνησης και, απ' ότι ακούμε ή διαβάζουμε στις ειδήσεις, ήδη προσπαθούν να προετοιμαστούν γι' αυτό», δήλωσε ο Ερίκ Ουάνες.
«Το κύριο πρόβλημα υγείας στα 20 με 30 κέντρα όπου φιλοξενούνται οι πληγέντες, τα οποία επισκέφθηκαν ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, είναι οι χρόνιες ασθένειες μεταξύ των ηλικιωμένων όπως η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες και οι διαβήτες», πρόσθεσε.


«Είδαμε επίσης μερικά κρούσματα υποθερμίας, καθώς και αφυδάτωσης. Όμως είναι περιορισμένα σε αριθμό, σε σύγκριση με το μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί ή έχουν χάσει τα σπίτια τους», τόνισε. Ο ίδιος είπε επίσης πως υπάρχουν ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και νερού, όμως αυτό για το οποίο υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη είναι τα κλινοσκεπάσματα.