ΚΟΣΜΟΣ

Πλήθος κόσμου στην κηδεία διαδηλωτή στο Μπαχρέιν

Πλήθος κόσμου στην κηδεία διαδηλωτή στο Μπαχρέιν
Εκατοντάδες πολίτες του Μπαχρέιν συγκεντρώθηκαν σήμερα στην κηδεία ενός ακτιβιστή που σκοτώθηκε κατά τη βίαιη διάλυση των πρόσφατων...

Εκατοντάδες πολίτες του Μπαχρέιν συγκεντρώθηκαν σήμερα στην κηδεία ενός ακτιβιστή που σκοτώθηκε κατά τη βίαιη διάλυση των πρόσφατων διαδηλώσεων κυρίως σιιτών μουσουλμάνων, που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ιράν και κλιμάκωσε την ένταση στη μεγαλύτερη πετρελαιαγωγό περιοχή του κόσμου.


Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν μαύρες σημαίες και φωτογραφίες του ακτιβιστή Άχμεντ Φαρχάν, ο οποίος σκοτώθηκε την Τετάρτη, ενώ περίμεναν για να μεταφερθεί η σορός του στο νεκροταφείο. Δεν ήταν παρούσες δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά ένα ελικόπτερο πραγματοποιούσε πτήσεις και παρέμενε ασαφές εάν η αστυνομία επρόκειτο να διαλύσει τους παρευρισκόμενους λόγω της καθολικής απαγόρευσης των δημόσιων συγκεντρώσεων.

Οι αρχές του Μπαχρέιν συνέλαβαν επτά ηγέτες της αντιπολίτευσης και απομάκρυναν τους διαδηλωτές από τους δρόμους ύστερα από εβδομάδες κινητοποιήσεων, την είσοδο 1.000 στρατιωτών από τη γειτονική Σαουδική Αραβία και την κήρυξη στρατιωτικού νόμου από το βασιλιά. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία τρεις διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Η σιιτική περιφερειακή δύναμη του Ιράν, που υποστηρίζει τις σιιτικές ομάδες στο Ιράκ και στον Λίβανο, υπέβαλε παράπονα στα Ηνωμένα Έθνη και ζήτησε από τα γειτονικά κράτη να πιέσουν τη Σαουδική Αραβία να αποσύρει τα στρατεύματά της.


Εν τω μεταξύ, οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι θα συνεχίσουν με ειρηνική αντίσταση κάνοντας καθιστικές διαμαρτυρίες μέσα στα τζαμιά μετά το τέλος των προσευχών της Παρασκευής και ευρισκόμενοι έξω από τα σπίτια τους και στις ταράτσες για συγκεκριμένες ώρες κρατώντας σημαίες. Ορισμένοι σιίτες δήλωσαν ότι θα περιμένουν καθοδήγηση από τον ανώτατο σιίτη κληρικό της χώρας σεΐχη Ίσα Κασέμ.


Συνομιλίες είχε χθες αργά το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊζάλ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στην τουρκική πρωτεύουσα καθώς η Άγκυρα εντείνει τη διπλωματική προσπάθεια για την εκτόνωση της κρίσης στο Μπαχρέιν.