ΚΟΣΜΟΣ

Η Βεγγάζη διαψεύδει την κατάπαυση πυρός

Η Βεγγάζη διαψεύδει την κατάπαυση πυρός
Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι προελαύνουν - Έκρηξη στη Βεγγάζη

Μια ισχυρή έκρηξη και αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν απόψε στη Βεγγάζη, αναφέρουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια και το ακριβές σημείο της έκρηξης.

Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι προελαύνουν γρήγορα προς το προπύργιο των εξεγερμένων, τη Βεγγάζη, παρά την κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει νωρίτερα το καθεστώς, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Ο ανταποκριτής του δικτύου στη Βεγγάζη ανέφερε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονται με τους αντικαθεστωτικούς στις πόλεις Αλ-Μαγκρούν και Σλουκ, που απέχουν περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Βεγγάζη.

Νωρίτερα, το Στρατιωτικό Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Βεγγάζη είχε διαψεύσει την κυβερνητική ανακοίνωση περί κατάπαυσης του πυρός.

Ο Χάλεντ ελ-Σάγεχ, εκ του συμβουλίου, δήλωσε: «Το καθεστώς του Καντάφι δεν σταμάτησε ποτέ να χτυπά ή να επιτίθεται στο λαό. Μέχρι τώρα, επιτίθεται ακόμη στις πολιορκημένες πόλεις».

Συγκεκριμένα, ο ελ-Σάγεχ ανέφερε «βομβαρδισμούς» στο Ζέντεν, που απέχει 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης, τη Μιζουράτα (200 χλμ. ανατολικά) και την Ατζνταμπίγια (160 χλμ. νοτίως της Βεγγάζης). Οι τρεις πόλεις παραμένουν εν μέρει στα χέρια των εξεγερμένων.

Επίσης, ανέφερε ότι οι εξεγερμένοι βρίσκονται σε συνεννόηση με τη Δύση ώστε να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να καθορίσουν τους στόχους που θα πληγούν από τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δηλώνει ότι «όλα είναι έτοιμα» για στρατιωτική δράση στη Λιβύη.

«Είμαστε έτοιμοι. η αυριανή σύνοδος (στο Παρίσι) που θα συγκεντρώσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τους Αμερικανούς, τις αραβικές χώρες και τις αφρικανικές χώρες, θα είναι μια ευκαιρία για να αναλυθούν οι δηλώσεις που μόλις έγιναν από το καθεστώς Καντάφι για την κατάπαυση του πυρός και για την εξαγωγή συμπερασμάτων», ανέφερε.

Δεν έκανε λόγο όμως για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της επέμβασης.

Η σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αφρικανικής Ένωσης και Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος προ των πυλών στη Λιβύη