ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: «Όχι» στη χρήση χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη

Ομπάμα: «Όχι» στη χρήση χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη
Οι ΗΠΑ δεν θα αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος...

Οι ΗΠΑ δεν θα αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε νέο διάγγελμά του, προειδοποιώντας ταυτόχρονα το Λίβυο ηγέτη για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του, εάν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι οι διαδηλώσεις στη Λιβύη αντιμετωπίστηκαν «με σιδερένια πυγμή» από το καθεστώς του Καντάφι, το οποίο έχει απολέσει την εμπιστοσύνη και τη νομιμότητα των κατοίκων της Λιβύης.

Ο Λίβυος ηγέτης «διάλεξε το μονοπάτι της βάρβαρης καταστολής», σε μια «εκστρατεία τρομοκράτησης και κατάπνιξης» της εξέγερσης.

Τόνισε ότι ο Καντάφι έχει ακόμα την επιλογή να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας, με την άμεση κατάπαυση του πυρός, η οποία σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις κατά των αμάχων της Λιβύης.

Θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του και να επιτρέψει την παροχή σε νερό και ηλεκτρικό, καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Λιβύης.

Εκτίμησε ότι «χωρίς έλεγχο, ο Καντάφι θα μπορούσε να διαπράξει βιαιοπραγίες κατά του λαού του. Χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν».

Αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Ομπάμα είπε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους και Άραβες συμμάχους της να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις, η παρέμβασή τους όμως θα έχει να κάνει με ανθρωπιστική και οικονομική στήριξη προς της Λιβύη.

Νωρίτερα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν επιπλέον αμφίβια σκάφη στη Μεσόγειο, πέραν του USS Kearsarge, που βρίσκεται ήδη στην περιοχή.