ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο στον Καντάφι

Τελεσίγραφο στον Καντάφι
Κοινό τελεσίγραφο απευθύνουν στον Μουαμάρ Καντάφι οι ηγεσίες...

Κοινό τελεσίγραφο απευθύνουν στον Μουαμάρ Καντάφι οι ηγεσίες Γαλλίας, Βρετανίας, ΗΠΑ και αραβικών χωρών, καλώντας τον να θέσει «άμεσα» τέλος σε «όλες τις επιθέσεις» εναντίον των Λίβυων πολιτών.

«Η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβάλει σαφείς υποχρεώσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

«Ο Καντάφι πρέπει να σταματήσει την προέλαση προς τη Βεγγάζη και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ατζνταμπίγια, τη Μιζουράτα και τη Ζαουίγια. Θα πρέπει να αποκατασταθεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου σε όλες τις ζώνες. Οι κάτοικοι της Λιβύης θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον προειδοποιεί ότι «εάν ο Καντάφι δεν συμμορφωθεί με την απόφαση 1973, η διεθνής κοινότητα θα τον υποχρεώσει να υποστεί τις συνέπειες και η εφαρμογή της απόφασης θα επιβληθεί με στρατιωτικά μέσα».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνάντησης που είχε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με τους υπουργούς Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ και Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, ναύαρχο Εντουάρ Γκιγιό.