ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η «μάχη» στην Ιαπωνία

Συνεχίζεται η «μάχη» στην Ιαπωνία
Οι μηχανικοί των εργοστασίων της Φουκουσίμα συνεχίζουν και σήμερα τις προσπάθειες για να αποφευχθεί μία πυρηνική καταστροφή. Η εταιρία η..

Οι μηχανικοί των εργοστασίων της Φουκουσίμα συνεχίζουν και σήμερα τις προσπάθειες για να αποφευχθεί μία πυρηνική καταστροφή.


Η εταιρία η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο Tokyo Electric Power Co (Tepco), ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε διάτρηση των οροφών του κτιρίου όπου στεγάζονται οι αντιδραστήρες αριθμός 5 και 6 για να αποφευχθούν εκρήξεις υδρογόνου.

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η ηλεκτροδότηση πρόκειται να αποκατασταθεί το Σάββατο στους αντιδραστήρες αριθμός 1, 2, 5 και 6 και την Κυριακή στους αντιδραστήρες αριθμός 3 και 4, εξέλιξη η οποία αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις προσπάθειες ψύξης ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας. Μηχανικοί άρχισαν να ρίχνουν νερό με αντλία που λειτουργεί με ντίζελ σε έναν από τους αντιδραστήρες.


Οι ιαπωνικές αρχές συνέστησαν στον πληθυσμό που εγκαταλείπει την περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, τη λήψη ιωδίου, ανακοίνωσε στη Βιέννη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ), επικαλούμενη σύσταση της Ιαπωνικής Επιτροπής Πυρηνικής Ασφαλείας προς τις τοπικές αρχές, στις 16 Μαρτίου.

Το ιώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο προστασίας από τον καρκίνο του θυρεοειδούς σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια.
Ο απολογισμός των νεκρών από τον τρομακτικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στη βορειοανατολική Ιαπωνία επιδεινώθηκε κι άλλο, με την αστυνομία να κάνει λόγο για 7.197 επιβεβαιωμένους θανάτους, ενώ 10.905 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν έγινε γνωστό ότι σχεδιάζει να καλέσει την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε έναν «ευρύ συνασπισμό» για να υπάρξει από κοινού διαχείριση της πολιτικής για την ανοικοδόμηση της χώρας.


Η Ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει 10 τρισεκατομμύρια γιεν (127 δισεκατομμύρια δολάρια, 90 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον δανεισμό των επιχειρήσεων της χώρας ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν και στην επανέναρξη της λειτουργίας τους, γράφει η εφημερία «Νικέι».