ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Συνέδριο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Αυστραλία: Συνέδριο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Το δεύτερο παγκόσμιο συνέδριο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Νοεμβρίου, στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλο τον κόσμο.


Στο συνέδριο θα λάβει μέρος επίσης ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπάρι Οφάρελ και ο ομογενής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της ίδιας πολιτείας, Γιώργος Σουρής. Μήνυμα για τις εργασίες του συνεδρίου έστειλε και ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος.

Το συνέδριο, με τίτλο «Parthenon, an Icon of Global Citizenship», οργανώνεται από την Αυστραλιανή Επιτροπή για την επιστροφή των Γλυπτών. Όπως δηλώνει ο συντονιστής του, Ντένης Τριτάρης, η εκπαίδευση, ο ακτιβισμός, η οικονομία και τα νομικά - δικαστικά θέματα είναι οι επιμέρους ενότητες.

Ειδικότερα ο κ. Τριτάρης λέει, ότι ο ρόλος της εκπαίδευσης στην κατανόηση της σημασίας του Παρθενώνα για την παγκόσμια κοινότητα και ο ρόλος του μουσείου ως εκπαιδευτικού εργαλείου στον τομέα αυτόν, είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στο πρώτο μέρος του συνεδρίου. Στην δεύτερη ενότητα, που έχει σχέση με τον ακτιβισμό θα εξετασθούν οι τρόποι- εργαλεία και μέθοδοι-για καλύτερα αποτελέσματα των δράσεων που γίνονται ανά τον κόσμο για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ενότητα της οικονομίας, καθώς σε αυτήν πρόκειται να εξετασθεί ο Παρθενώνας και άλλες αρχαιότητες στο πλαίσιο των εμπορικά προσανατολισμένων, σημερινών κοινωνιών. Δηλαδή ποια θα μπορούσαν να είναι τα οφέλη της επιστροφής των Γλυπτών για τα εμπλεκόμενα μέρη καθώς, παρά την προφανή ήττα της Βρετανίας σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να αποδειχθεί τελικά ότι μπορεί να έχει και εκείνη θετικά αποτελέσματα.

Ο ρόλος της δικαιοσύνης τέλος, στην εκστρατεία της επανένωσης των Γλυπτών στον φυσικό τους χώρο είναι ένα επίσης σοβαρό ζήτημα, με την διερεύνηση των στοιχείων, τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα σε μία διεκδίκηση μέσω της νομικής οδού.