ΚΟΣΜΟΣ

Κατάπαυση του πυρός διέταξε ο Καντάφι

Κατάπαυση του πυρός διέταξε ο Καντάφι
Συνεχίζουν το "σφυροκόπημα" οι δυτικές δυνάμεις

Κατάπαυση πυρός διέταξε το βράδυ της Κυριακής ο Μουαμάρ Καντάφι, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη βομβαρδισμοί στην Τρίπολη.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής ότι δεν αναγνωρίζουν την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε νωρίτερα το καθεστώς Καντάφι.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον, που υποστήριξε ότι ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι παραβιάζει την εκεχειρία που υποτίθεται ότι επιβάλλει.

Τούτο όμως δεν ετηρήθη και η Βρετανία ανακοίνωσε αργά την Κυριακή ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση της ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη. Νέο κύμα επιθέσεων με "Τόμαχοκ" εξαπέλυσαν οι βρετανοί, τις πρώτες πρωινές ώρες, εναντίων στρατιωτικών στόχων του Καντάφι.

Αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν αργά σήμερα (20,15 ώρα Ελλάδας) στο κέντρο της Τρίπολης, κυρίως κοντά στην κατοικία του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως μετέδωσε ανταποκριτές των πρακτορείων Ρόιτερς και Γαλλικού που ανέφεραν ότι συνοδεύονταν και από ισχυρές εκρήξεις.

Nωρίτερα οι βρετανικές δυνάμεις έβαλαν στο στόχο την αεράμυνα της χώρας, κυρίως στην Τρίπολη, σύμφωνα με το υπουργείο Αμύνης. Παράλληλα οι γαλλικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους κατά των δυνάμεων του Καντάφι και σήμερα, ανακοίνωσε πηγή των ενόπλων δυνάμεων. "Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεχίζονται. Τα γαλλικά αεροσκάφη έχουν λάβει θέσεις", είπε η πηγή.

Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, η ναυαρχίδα του Γαλλικού Στόλου, άφησε το λιμάνι του Τουλόν και κατευθύνεται προς την Λιβύη μεταφέροντας 1.800 άτομα και 20 αεροσκάφη. Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από ένα πολεμικό υποβρύχιο, αρκετές φρεγάτες και ένα πλοίο αναφοδιασμού σύμφωνα με όσα αναφέρει πηγή στο Reuters.

Αμερικανικά μαχητικά, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σήμερα με στόχο τις χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι και τη λιβυκή αεράμυνα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν στον κατάλογο των στόχων τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε σήμερα ανώτατος αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Αργά τη νύχτα αναφέρθηκε ότι η λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα έχει υποστεί "σοβαρά πλήγματα" γεγονός που επιτρέπει την αποτελεσματική δημιουργία της ζώνης ενέριου αποκλεισμού.

Επίσης αναφέρθηκε ότι, δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ των πολιτών.

Αλγερία και Κουβέιτ σύμφωνες δυνάμεις με την απόφαση του ΟΗΕ

Η Αλγερία και το Κουβέιτ υποστηρίζουν την πλήρη εφαρμογή της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών για προσφυγή στη βία κατά των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη, μετά από έκκληση του αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν στις δύο αυτές χώρες, ανακοινώθηκε σήμερα από το Λευκό Οίκο.

"Ο αντιπρόεδρος μίλησε με τον αλγερινό πρωθυπουργό και τον εμίρη του Κουβέιτ που ανέφεραν την υποστήριξή τους στην πλήρη εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ και στην αναγκαιότητα να προστατευθεί ο λιβυκός λαός" επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση των Αμερικανών.

Αλβανία έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια στη δυτική συμμαχία

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα υποστηρίζει τη διεθνή στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης και δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις στη συμμαχία, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

"Η Αλβανία είναι έτοιμη να προσφέρει όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις στη διεθνή συμμαχία για την πραγματοποίηση της σημαντικής αποστολής της υπέρ της ελευθερίας, της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο" ανέφερε ο κ. Μπερίσα.

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις της συμμαχίας ο κ. Μπέρισα τονίζει: "Οι επιχειρήσεις αυτές συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και είναι απολύτως νόμιμες με στόχο τους την υπεράσπιση των λίβυων πολιτών του άγριου καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι που έχει προκαλέσει πολλά θύματα".

Ιταλία και Κατάρ έτοιμοι να παρέμβουν

Το κατασχεμένο από τις δυνάμεις Καντάφι Ιταλικό ρυμουλκό «Augusta Offshore»,στο λιμάνι της Τρίπολης, κατευθύνεται τώρα προς πετρελαϊκή πλατφόρμα.

Η επικοινωνία του πληρώματος έχει διακοπεί και είναι άγνωστο ποια ακριβώς στάση προτίθενται να κρατήσουν προς τα μέλη του πληρώματος οι στρατιωτικές δυνάμεις Καντάφι.
Ο υπουργός άμυνας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα, μιλώντας σε εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης RAI, τόνισε ότι «οκτώ ιταλικά καταδιωκτικά, είναι έτοιμα να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις μαζί με τις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις».

Τα ιταλικά αεροπλανοφόρα είναι έτοιμα να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης από την Κυριακή , είπε ο υπουργός Άμυνας Ignazio La Russa.

Μιλώντας σχετικά στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI, ο La Russa, δήλωσε ότι οκτώ ιταλικά αεροσκάφη είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες αμέσως.

«Θέλουμε να συμμετέχουμε ως ισότιμα μέλη στην επιχείρηση» τόνισε ο Ιταλός υπουργός και είπε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για το πλήρωμα του Ιταλικού ρυμουλκού που κρατάει ως ομήρους ο Καντάφι.

Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν, είπε σήμερα ότι αεροσκάφη από το Κατάρ κατευθύνονται σε θέσεις κοντά στη Λιβύη για να συμμετάσχουν στη δυτική στρατιωτική επιχείρηση, η οποία έχει επιτυχώς επιβάλει απαγόρευση ζώνης των πτήσεων.

"Υπάρχουν δυνάμεις, αεροσκάφη συγκεκριμένα από το Κατάρ, που κατευθύνονται σε θέσεις μάχης αυτή τη στιγμή. Κι άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί παρότι θα ήθελα να ανακοινώσουν οι ίδιες τη δέσμευσή τους", είπε ο Μάλεν σε συνέντευξή του στην εκπομπή του CBS, "Face the Nation".

Τουρκία θα εμπλακεί μαζί με το ΝΑΤΟ

Η Τουρκία θα εμπλακεί μόλις εμπλακεί και το ΝΑΤΟ στην επιχείρηση εναντίον της Λιβύης, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Ζαμάν”, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει τις αποφάσεις που θα λάβει το ΝΑΤΟ σχετικά με τη Λιβύη, αλλά τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη δεν θα μετάσχουν στο βομβαρδισμό.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι εάν τεθεί θέμα επιτήρησης ως προς την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, τα τουρκικά αεροσκάφη θα αναλάβουν καθήκοντα. Προσθέτει ότι ενδέχεται να προσφερθούν και τουρκικά πολεμικά πλοία για ενδεχόμενο αποκλεισμό της Λιβύης και έλεγχο του εμπάργκο.

Σημειώνεται ότι ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε σύσκεψη το απόγευμα με τον διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών και των υπαρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.

Άρματα μάχης στη Μιζουράτα

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν με άρματα μάχης στο κέντρο της πόλης Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά όπλων, σύμφωνα με σημερινές μαρτυρίες κατοίκων.

"Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής σήμερα από ελεύθερους σκοπευτές. Είναι (οι ελεύθεροι σκοπευτές) ακόμα ακροβολισμένοι. Γίνεται πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να βγαίνουν έξω", είπε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ένας κάτοικος ονόματι Σάμι. Επίσης υπάρχουν πλοία στο λιμάνι που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην πόλη".

Ο Αμπντελμπασέτ, εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Μιζουράτα, είπε στο Ρόιτερς: "Διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους εξεγερμένους και στις δυνάμεις του Καντάφι. Τα άρματα μάχης τους βρίσκονται στο κέντρο της Μιζουράτα...Υπάρχουν τόσα θύματα που δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε".

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Λιβύης έχει αρχίσει να διανέμει όπλα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση εντός ωρών, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

O αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν, δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές δυνάμεις επέβαλαν ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και απέτρεψαν επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη.

Ο ανώτατος αξιωματικός συμπλήρωσε πως ο σκοπός της αποστολής είναι να προστατεύσει τους πολίτες της Λιβύης με βάση την απόφαση του ΟΗΕ και όχι να διώξει τον Καντάφι από την εξουσία.

Ο Ναύαρχος Μάλεν ανέφερε ότι είναι αβέβαιο πότε θα υπάρξει τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αναγνώρισε ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε αδιέξοδο με το Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.


Τα ξημερώματα τα βρετανικά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά τύπου Tornado εξαπέλυσαν επιθέσεις στη Λιβύη, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας στο Λονδίνο. "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η RAF άνοιξε επίσης πυρ με πυραύλους Stormshadow από έναν αριθμό Tornado GR4", δήλωσε ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.


Αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου φέρεται να σημειώθηκε αεροπορικός βομβαρδισμός, μερικές ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων από Δυτικές δυνάμεις για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και την προστασία των αμάχων.


Οι εκρήξεις που ακούστηκαν στην Τρίπολη, σύμφωνα με το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, δεν είναι σαφές εάν οφείλονται σε πυραύλους από πλοία ή αεροσκάφη.

Τα αντιαεροπορικά ήχησαν για περίπου 10 λεπτά, σύμφωνα με το BBC. Η λιβυκή κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι εκρήξεις οφείλονταν σε πυραύλους τόσο από πλοία όσο και από αεροσκάφη.

Στόχος της πρώτης φάσης της επίθεσης, που πήρε το όνομα «Αυγή της Οδύσσειας», ήταν η εξάρθρωση της λιβυκής αεράμυνας και η ανακοπή τροφοδοσίας των στρατευμάτων του Καντάφι.


Οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χθες 112 πυραύλους εναντίον 20 στόχων έξω από την Τρίπολη και τη Μιζουράτα. Ταυτόχρονα, πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές επιθέσεις με σκοπό την αδρανοποίηση της αεράμυνας της Λιβύης.

Σύμφωνα με την τηλεόραση της Λιβύης, χτυπήθηκαν αποθήκες καυσίμων στη Μιζουράτα, αεροπορική βάση έξω από την Τρίπολη και στόχοι στη Ζαουάρα, τη Βεγγάζη και την Σύρτη.


Αξιωματούχος του λιβυκού τομέα υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των θυμάτων από τους δυτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε στους 64 από 48, που ήταν ο τελευταίος απολογισμός ο οποίος είχε δοθεί από την κυβέρνηση.

"Κάποιοι κατέληξαν από τα τραύματά τους κι έτσι ο απολογισμός αυξήθηκε", είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Οι επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού κατέστρεψαν δεκάδες στρατιωτικά οχήματα των δυνάμεων του Καντάφι ενώ τουλάχιστον 14 πτώματα κοντά σε στρατιωτικά οχήματα σε δρόμο που συνδέει τη Βεγγάζη με την Ατζνταμπίγια, ανέφερε ότι είδε ανταποκριτής του Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατευθύνονται με φορτηγά τα οποία μεταφέρουν και πολυβόλα, στην πόλη Ατζνταμπίγια.


Την ίδια ώρα, ανακοινωθέν των ένοπλων δυνάμεων που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι επλήγησαν η Τρίπολη, η Σύρτη, η Βεγγάζη, η Μιζουράτα και η Ζουάρα.


Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε σήμερα ότι δυνάμεις πιστές στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν περιοχές της ελεγχόμενης από τους εξεγερμένους Βεγγάζης.


Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης από τις δυνάμεις του Καντάφι στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya επικαλούμενο ιατρικές πηγές.

Η επίθεση στην πόλη πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης:

Επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη-Βομβαρδισμός και της Τρίπολης

Καντάφι: « Ο πόλεμος θα είναι μακροχρόνιος»

Εν αναμονή της απόφασης του ΝΑΤΟ

Αγνοούνται δύο δημοσιογράφοι και ένας φωτογράφος στη Λιβύη