ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Συνεδριάζει η επιτροπή Κόμπρα υπό τον Ντ. Κάμερον

Βρετανία: Συνεδριάζει η επιτροπή Κόμπρα υπό τον Ντ. Κάμερον
O Ντέιβιντ Κάμερον προεδρεύει σε συνεδρίαση της Cobra, της επιτροπής έκτακτης ανάγκης...

O Ντέιβιντ Κάμερον προεδρεύει σε συνεδρίαση της Cobra, της επιτροπής έκτακτης ανάγκης κατά την οποία στρατιωτικοί αρχηγοί κα υπουργοί της κυβέρνησης θα συζητήσουν την επιτυχία του πρώτου κύματος των επιθέσεων, ενώ αύριο αναμένεται συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων όπου οι βουλευτές θα εγκρίνουν την εν λόγω απόφαση.

Η χθεσινή επιχείρηση είχε ως στόχο την αεροπορική άμυνα στη Λιβύη και ήταν η μεγαλύτερη αποστολή βομβαρδισμού στο φάσμα που διεξήγαγε η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία από το 1982 στον πόλεμο των Φώκλαντ .

Ο Υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ δήλωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη Typhoon και Tornado πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτική βάση στη νότια Ιταλία. Το Ηνωμένο Βασίλειο εκτόξευσε πυραύλους Tomahawk και με τη βοήθεια βρετανικών υποβρυχίων, στόχευσαν τις παράλιες πόλεις της Τρίπολης και τη Misrata. Ο Βρετανός υπουργός άμυνας δήλωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις της επιχείρησης ήταν «πολύ επιτυχημένες». O πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ήταν μια «δίκαιη υπόθεση» προς τα συμφέροντας της Μεγάλης Βρετανίας. «Έχουμε δει όλοι την αποτρόπαια κτηνωδία από τον συνταγματάρχη Καντάφι εναντίον του λαού του», είπε.

Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα «δεν θα μπορούσε να παραμείνει απαθής, καθώς αθώοι άνθρωποι θανατώθηκαν ». Εν τω μεταξύ, διαδηλωτές από τη Συμμαχία «Σταματήστε τον Πόλεμο», πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Η οργάνωση καταδίκασε τη στρατιωτική επέμβαση, λέγοντας ότι δεν θα σταματήσει τον εμφύλιο πόλεμο καθώς αποτελεί το «προοίμιο ενός ευρύτερου πολέμου με σημαντικές απώλειες αμάχων".

Τα βρετανικά μέσα υποστηρίζουν ότι αν ο Καντάφι συνεχίσει την εριστικότητα του, και δεν αποσύρει τα στρατεύματά του από πόλεις και κωμοπόλεις, όπου γίνονται επιθέσεις κατά αμάχων, η στρατιωτική δράση είναι πιθανόν να ενταθεί. Ωστόσο, εάν αποσυρθεί, οι υπουργοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα δίλημμα, καθώς ένα αδιέξοδο θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση της Λιβύης, με τον Καντάφι να παραμένει στην εξουσία και τον έλεγχο των ανταρτών στα ανατολικά. Παρά το γεγονός ότι η αλλαγή καθεστώτος δεν θεωρείται ξεκάθαρος στόχος του ψηφίσματος, ο Ντέιβιντ Κάμερον θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή για να ζητήσει από τον Καντάφι να φύγει.

πηγή: Newscode.gr