ΚΟΣΜΟΣ

Βομβαρδισμοί χωρίς τέλος στη Λιβύη

Βομβαρδισμοί χωρίς τέλος στη Λιβύη
Συνεχίζονται οι επιθέσεις-Αγνοούνται δημοσιογράφοι

Στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι βομβαρδίζουν την πόλη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης, που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, και υπάρχουν νεκροί, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά, δήλωσε κάτοικος της πόλης στο πρακτορείο Ρόιτερς.

"Η κατάσταση εδώ και πολύ κακή. Τανκς άρχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη σήμερα το πρωί... ελεύθεροι σκοπευτές παίρνουν επίσης μέρος στις επιχειρήσεις. Ένα ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητο χτυπήθηκε και σκοτώθηκαν τέσσερα παιδιά, το μεγαλύτερο ήταν 13 ετών", δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ο κάτοικος που ονομάζεται Μοχάμεντ και βρισκόταν έξω από το νοσοκομείο της πόλης.

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων δήλωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, κατά τη διάρκεια της επίθεσης των δυνάμεων του Καντάφι κατά της πόλης Μιζουράτα. Tο πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε, επικαλούμενο τηλεφωνική μαρτυρία από τη Μιζουράτα, ότι οι νεκροί από τη σημερινή επίθεση έφθασαν τους 40. Το πρακτορείο διευκρίνισε ότι η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητη πηγή.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται κατά της πόλης Ζιντάν, κάνοντας χρήση βαρέως πυροβολικού.

Παράλληλα,όπως έγινε γνωστό, αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη στη Λιβύη, αφού υπέστη μηχανική βλάβη. Εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι και οι δύο χειριστές του αεροσκάφους F-15E βρέθηκαν και είναι σώοι και ασφαλείς.

Ο εκπρόσωπος Βινς Κρόουλι τόνισε ότι οι δυο χειριστές χρησιμοποίησαν τα εκτινασσόμενα καθίσματα και πρόσθεσε ότι αιτία της αναγκαστικής προσγείωσης είναι πιθανότατα η μηχανική βλάψη και όχι εχθρικά πυρά.

Συνεχίζονται εν τω μεταξύ και οι επιθέσεις από τις συμμαχικές δυνάμεις. Χθες το βράδυ οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση "Αυγή της Οδύσσειας" έπληξαν δύο εγκαταστάσεις με ραντάρ της λιβυκής αεράμυνας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, στα ανατολικά της χώρας κοντά στην πόλη της Βεγγάζης, όπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα.

Η Βεγγάζη αποτελεί από την έναρξη της κρίσης στη Λιβύη το προπύργιο των επαναστατών κατά του καθεστώτος του Καντάφι.

Χθες πραγματοποιήθηκαν επίσης βομβαρδισμοί σε βάση του πολεμικού ναυτικού που βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες που είδαν τις φλόγες να υψώνονται στο χώρο της βάσης. Η ναυτική Βάση της Μπουσέτα χτυπήθηκε λίγο μετά τις 19:00, σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες.


"Από το Σάββατο, η εχθρική Συμμαχία έκανε αεροπορικές επιδρομές και έριξε πυραύλους στην Τρίπολη, τη Ζουάρα, τη Μισράτα (δυτικά), τη Σύρτη και την Σέμπχα, βάζοντας κυρίως ως στόχο τους αερολιμένες", δήλωσε ο Μούσα Ιμπραήμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν "πολλά θύματα" μεταξύ των αμάχων, κυρίως στο "πολιτικό αεροδρόμιο" της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι, 600 χλμ ανατολικά της Τρίπολης.

Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας δέχτηκαν νέες επιθέσεις από αυτό που αποκάλεσε "σταυροφόρο εχθρό".

"Αυτές οι επιθέσεις δεν πρόκειται να τρομάξουν το Λιβυκό λαό ", μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.


Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας που ακολουθήθηκαν από εκρήξεις, ακούστηκαν το βράδυ στην περιοχή της κατοικίας του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη, σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πάντως, τη νύχτα της Κυριακής, οι συμμαχικές δυνάμεις κατάφεραν να προκαλέσουν ισχυρό πλήγμα σε στρατηγείο του Καντάφι στην Τρίπολη.

Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.


Εν τω μεταξύ, δεν κατέληξαν τελικά σε κάποια απόφαση οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ κατά την συνεδρίαση τους την Δευτέρα. Το ΝΑΤΟ, θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα, όσον αφορά στην επέμβασή του στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, κάτι στο οποίο αντιδρούν έντονα Τουρκία, Γερμανία αλλά και αραβικές χώρες.

Τούρκοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι περαιτέρω εμπλοκή της Συμμαχίας θα επιβαρύνει τη θέση του ΝΑΤΟ σε σχέση με τον αραβικό κόσμο.

Αντίθετη με την επέμβαση εμφανίζεται και η Γερμανία. «Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ουδέτεροι ή ότι συμπαθούμε τον δικτάτορα Καντάφι», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, αναφερόμενος στην πορεία της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας», τόνισε ότι «αν το NATO δεν αναλάβει σύντομα τον συντονισμό των επιχειρήσεων, θα πρέπει να μελετήσουμε τον τρόπο για να ελέγξει και πάλι, η Ιταλία, τις βάσεις της».

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, τόνισε επίσης ότι «η Ρώμη εργάζεται για να περάσει, μέσα στις επόμενες σαράντα οκτώ ώρες, ο όλος έλεγχος των επιχειρήσεων στα χέρια του ΝΑΤΟ. Διαφορετικά, θα ζητήσουμε να ισχύσει η αρχή σύμφωνα με την οποία για το σύνολο των ευθυνών, θα πρέπει να απολογούνται όλοι».

Πάντως, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία, στη "μαραθώνια" σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες, ενέκριναν ένα επιχειρησιακό σχέδιο, που συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη όπως ανακοινώθηκε από τον οργανισμό.


Την ίδια ώρα, υποστράτηγος των αμερικανικών δυνάμεων ανέφερε χθες ότι "δεν είναι στόχος μας ο Καντάφι", ξεκαθαρίζοντας ότι ο Λίβυος ηγέτης δεν αποτελεί στόχο αυτών των επιθέσεων. "Δεν κυνηγάμε να σκοτώσουνε τον Καντάφι", φέρεται να ανέφερε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς τόνισε ότι τίθεται κατά μίας στρατιωτικής επιχείρησης που θα έχει στόχο τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότατα ο συμμαχικός στρατός να βάλει στο στόχαστρό του τον Καντάφι αφού καταστρέψει τον στρατιωτικό του μηχανισμό, ο Γκέιτς δήλωσε ότι η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει σύνοδο την Πέμπτη μετά από αίτημα της Λιβύης, σύμφωνα με διπλωμάτη στα Ηνωμένα Έθνη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε το Σαββατοκύριακο μιαν επιστολή από τον Λίβυο Υπουργό Εξωτερικών Μούσα Κούσα που ζητούσε επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου. Αυτό το αίτημα εξετάστηκε σήμερα από τα μέλη του Συμβουλίου, σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη στον ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:

Αγνοούνται δημοσιογράφοι στη Λιβύη