ΚΟΣΜΟΣ

Νέες προσπάθειες ηλεκτροδότησης στη Φουκουσίμα

Νέες προσπάθειες ηλεκτροδότησης στη Φουκουσίμα
Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, καθώς οι ιαπωνικές αρχές...

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, καθώς οι ιαπωνικές αρχές έκριναν ότι ο καπνός που αναδυόταν από το εργοστάσιο χθες δεν εμπνέει κίνδυνους για την ασφάλεια των εργαζομένων.


Η Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο ανακοίνωσε ότι επαναλαμβάνει τις εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, στους αντιδραστήρες 1, 2, 3 και 4, στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην επαρχία Νταιίτσι.


Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, ο καπνός που αναδυόταν από τις εγκαταστάσεις και οδήγησε στην προσωρινή παύση των εργασιών και την απομάκρυνση του συνεργείου των εργατών, δεν ήταν παρά ατμός, που συνεχίζει την εκτόνωσή του εδώ και ημέρες. "Ο ατμός αναδυόταν από πριν. Κρίναμε ότι μπορούσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, με ασφάλεια", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.


Δραματική είναι η κατάσταση των αστέγων, ενώ ξεκινούν και πάλι σήμερα οι διακοπές ηλεκτροδότησης. Οι διακοπές ξεκίνησαν περίπου στις 9:20 πμ (0020 GMT) και αναμένεται να διαρκέσουν ως τις 10 μμ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Η εταιρεία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα στην παροχή της ηλεκτροδότησης θα διαρκέσουν τρεις ώρες και 40 λεπτά στην κάθε περιοχή.


Στην Σεντάι, σεισμόπληκτοι που στεγάζονται προσωρινά σε σχολείο, δεν μπορούν να φάνε γιατί το φαγητό πρέπει να ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων και δεν υπάρχει ρεύμα, ενώ περιμένουν ακόμα να προμηθευτούν ρουχισμό.


Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να επεκτείνουν την ζώνη εκκένωσης, που καλύπτει τις περιοχές γύρω από τον πυρηνικό σταθμό και εκτείνεται σε μια ακτίνα 20 χλμ. Οι Ιάπωνες, παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφηκαν στην περιοχή έκριναν ότι δεν συντρέχει λόγος επέκτασης της ζώνης εκκένωσης. "Προς το παρόν, δεν είναι αναγκαίο να επεκτείνουμε την περιοχή εκκένωσης", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.


Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, που είναι πλέον ερημωμένη, μετά το σεισμό και το τσουνάμι ύψους δέκα μέτρων. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες καταγραφές από μία περιοχή 10 χλμ. έξω από τη ζώνη εκκένωσης δείχνουν ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας ανέρχεται στα 110 μικροσιβέρτ ανά ώρα, επίπεδο αρκετά χαμηλότερο από το εκείνο που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας, αλλά σχεδόν 3.000 φορές ανώτερα από το φυσιολογικό επίπεδο στο Τόκιο πριν από το σεισμό.


Η έκθεση σε 100.000 μικροσιβέρτ το χρόνο είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο είναι σαφής ο κίνδυνος για καρκίνο. Η κυβέρνηση συμβουλεύει τους κατοίκους που ζουν εντός 10 χλμ. από την ζώνη εκκένωσης να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, αλλά η ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα δεν είναι το μοναδικό τους πρόβλημα καθώς έχουν εντοπιστεί μολυσμένα τρόφιμα και νερό.


Ανησυχία προκαλούν και τα υψηλά επίπεδα ραδιενεργού καισίου στον αέρα, γιατί το συγκεκριμένο στοιχείο παραμένει περισσότερο στην ατμόσφαιρα σε σχέση με το ραδιενεργό ιώδιο, που έχει εντοπιστεί τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στο νερό.


Την ανησυχία του για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα εξέφρασε ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου. "Είναι δύσκολο να πει κανείς ότι η εξέλιξη της κατάστασης γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, είναι προς ασφαλή κατεύθυνση", τόνισε.


Η άποψη του κυβερνητικού στελέχους έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του διευθυντή της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, ότι η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία θα ξεπεραστεί.


Σε 9.079 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από το τσουνάμι και τον σεισμό στην Ιαπωνία, ενώ 12.645 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται.