ΚΟΣΜΟΣ

Χρονοδιάγραμμα Σάλεχ για την παράδοση της εξουσίας

Χρονοδιάγραμμα Σάλεχ για την παράδοση της εξουσίας
Έως τον Ιανουάριο του 2012 ο πρόεδρος της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, θα έχει εγκαταλείψει...

Έως τον Ιανουάριο του 2012 ο πρόεδρος της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, θα έχει εγκαταλείψει την εξουσία, αφού πρώτα διοργανωθούν βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με δηλώσεις συνεργάτη του.

Ο πρόεδρος Σάλεχ ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την εξουσία στο στρατό ούτε να εγκαταλείψει χωρίς να γνωρίζει ποιος θα τον διαδεχθεί.

«Ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε ότι θα παραδώσει την εξουσία μέσω της διεξαγωγής (βουλευτικών) εκλογών και τον σχηματισμό δημοκρατικών θεσμών στο τέλος του 2011 ή τον Ιανουάριο του 2012. Ο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ δεν επιζητεί την εξουσία. Ο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ δεν θα εγκαταλείψει χωρίς να γνωρίζει σε ποιόν παραδίδει», δήλωσε εκπρόσωπός του.

Παράλληλα με τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται, αξιωματούχος της ασφάλειας της Υεμένης δήλωσε σήμερα ότι δύο μέλη της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν και πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχη που έγινε στη νότια επαρχία Αμπιάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ανταλλαγές πυρών με βαρέα και μεσαία όπλα έφεραν αντιμέτωπη μια ομάδα της Αλ Κάιντα και στρατιώτες της πόλης Λόντερ», όπου το 2010 είχαν σημειωθεί βίαιες μάχες μεταξύ των μελών της Αλ Κάιντα και του στρατού.

Την ίδια στιγμή στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, αξιωματούχοι των φυλών ανακοίνωσαν ότι τα μέλη μίας φυλής πήραν τον έλεγχο της πόλης αλ Ζάουφ, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, αφού εκδίωξαν μονάδες της προεδρικής φρουράς.