ΚΟΣΜΟΣ

Δυσαρέσκεια για την πολιτική κρίση στην Αλβανία

Δυσαρέσκεια για την πολιτική κρίση στην Αλβανία
Την ανάγκη "ελεύθερων, τίμιων και με απόλυτη διαφάνεια εκλογών", υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την...

Την ανάγκη "ελεύθερων, τίμιων και με απόλυτη διαφάνεια εκλογών", υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία, Μίροσλαβ Λάιτσακ, εκφράζοντας, παράλληλα, τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε, χθες, στα Τίρανα, με την αλβανική πολιτική ηγεσία, ο κ. Λάιτσακ υπογράμμισε ότι "ο σεβασμός των θεσμών του κράτους και η αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της 8ης Μαΐου είναι η καλύτερη απόδειξη της δημοκρατίας και της ισορροπίας, με εξαιρετική σημασία για την ίδια τη δημοκρατία και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και του ίδιου του αλβανικού λαού".

Είναι η τρίτη φορά που ο Μίροσλαβ Λάιτσακ επισκέπτεται τα Τίρανα από τον Ιανουάριο, μετά τα αιματηρά επεισόδια στις 21 Ιανουαρίου, όταν ορίστηκε από την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, ως ειδικός μεσολαβητής για την επίλυση της κρίσης στην Αλβανία.

Ο Σλοβάκος διπλωμάτης, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη του πολιτικού διαλόγου, μεταξύ του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα και της αντιπολίτευσης με αρχηγό τον Έντι Ράμα, αποδίδοντας ευθύνες και στις δύο πλευρές.

Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, απηύθυνε έκκληση για άμεση έναρξη ενός εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου, την ομαλή λειτουργία της Βουλής και την απόλυτη διαλεύκανση των αιματηρών επεισοδίων της 21ης Ιανουαρίου, στα οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις διαδηλωτές από πυρά σωμάτων ασφαλείας.