ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Ανάκαμψη της δημοτικότητας των Εργατικών

Αυστραλία: Ανάκαμψη της δημοτικότητας των Εργατικών
Άνοδο σημείωσε η δημοτικότητα του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας, που πριν δύο βδομάδες είχε κατρακυλήσει στο χαμηλότερο σημείο από την...

Άνοδο σημείωσε η δημοτικότητα του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας, που πριν δύο βδομάδες είχε κατρακυλήσει στο χαμηλότερο σημείο από την εποχή της πρωθυπουργίας Πολ Κίτινγκ, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Γκίλαρντ, ότι θα μειώσει τη φορολογία προσωπικού εισοδήματος για τους χαμηλόμισθους, προκειμένου να βοηθηθούν οι μη προνομιούχοι, από τον επιπρόσθετο φόρο ρύπανσης.


Στη σχετική σφυγμομέτρηση του οργανισμού Newspoll για λογαριασμό της εφημερίδας The Australian, πριν από δύο βδομάδες, το Εργατικό Κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 30% και ο Συνασπισμός των συντηρητικών 45%.

Η πρόσφατη σφυγμομέτρηση του ίδιου οργανισμού, που δημοσιεύτηκε τώρα έδειξε ότι η εκλογική δύναμη των Εργατικών αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 36%, ενώ η δύναμη της αντιπολίτευσης μειώθηκε κατά πέντε μονάδες, από το 45, στο 40%.

Αυτό σημαίνει ότι αν είχαν γίνει ομοσπονδιακές εκλογές το περασμένο Σάββατο, μετά την καταμέτρηση και των σταυρών δεύτερης προτίμησης το Εργατικό Κόμμα θα σχημάτιζε κυβέρνηση συγκεντρώνοντας το 51% των ψήφων έναντι 49% του συνασπισμού.

Παρόμοια πορεία ακολούθησαν και τα ποσοστά των ηγετών των δύο κομμάτων με αυτό της πρωθυπουργού να αυξάνεται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και του αρχηγού της αντιπολίτευσης να μειώνεται κατά πέντε.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση ποιος είναι ικανότερος για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας, πριν δύο βδομάδες η Τζούλια Γκίλαρντ είχε λάβει το 45% των προτιμήσεων σε σχέση με 36%του Τόνι Άμποτ.

Αντίθετα, στην τελευταία σφυγμομέτρηση το ποσοστό της πρωθυπουργού αυξήθηκε από το 45 στο 50%, ενώ αυτό του αρχηγού της αντιπολίτευσης, μειώθηκε από το 36 στο 31%.