ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Αναβάλλει για ένα χρόνο το πυρηνικό της πρόγραμμα

Ιταλία: Αναβάλλει για ένα χρόνο το πυρηνικό της πρόγραμμα
Την αναβολή ενός έτους στο πυρηνικό της πρόγραμμα αποφάσισε η Ιταλία μετά τον φονικό σεισμό της Ιαπωνίας και τις ολέθριες συνέπειες στους...

Την αναβολή ενός έτους στο πυρηνικό της πρόγραμμα αποφάσισε η Ιταλία μετά τον φονικό σεισμό της Ιαπωνίας και τις ολέθριες συνέπειες στους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα.


Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Πάολο Ρομάνι, «η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αποφάσισε να υιοθετήσει μορατόριουμ ενός έτους για να μπορέσει να αναπτυχθεί ο προβληματισμός και να υπάρξει η αναγκαία εμβάθυνση γύρω από το όλο θέμα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας».

Σύμφωνα με παρατηρητές, η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος φέρεται να ανησυχεί για την αρνητική στάση της κοινής γνώμης μετά από τα τραγικά γεγονότα της Ιαπωνίας.

Τον ερχόμενο Ιούνιο πρόκειται να διεξαχθεί δημοψήφισμα στο οποίο θα τεθεί το ερώτημα εάν οι πολίτες συμφωνούν στην πρόταση ακύρωσης κάθε πυρηνικού προγράμματος και την ενίσχυση -κατά συνέπεια- των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.


Η αντίθεση των Ιταλών, προκύπτει, πάντως, και από γκάλοπ που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα: το 59% των ερωτηθέντων δηλώνει «κάθετα αντίθετο» στην δημιουργία πυρηνικών αντιδραστήρων, ενώ ένα ακόμη 17% απαντά ότι «είναι σχετικά αντίθετο». Το 69% του στατιστικού δείγματος θεωρεί, επίσης, ότι η λύση είναι η αποκλειστική χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για τις οποίες θα ήταν διατεθειμένο να πληρώσει και πιο ακριβούς λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης.